Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Βρετανία: Αντιδράσεις κατά Brexit

Απογοητευμένοι δείχνουν οι Βρετανοί από την απόφαση εξόδου τους από την ΕΕ.

Έπειτα από το βρετανικό δημοψήφισμα, ένα διογκούμενο κίνημα αντίστασης από τη βάση εναντίον την εξόδου από την ΕΕ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, σε μία προσπάθεια να ασκήσουν πίεση προς το Κοινοβούλιο, το μόνο συνταγματικά αρμόδιο να εγκρίνει ή να απορρίψει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, για την έναρξη διαπραγματεύσεων αποχώρησης.

Οι οργανωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις διαδηλώσεις, όχι μόνο στο Λονδίνο αλλά και σε άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζοντας ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του Leave δηλώνει μετανιωμένο και εξαπατημένο από τα ψέματα και την παντελή έλλειψη σχεδίου εκ μέρους των προπαγανδιστών του Brexit.

Την ίδια ώρα, η επιλογή της ή του διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, παραπέμπει σε Σαιξπηρικό δράμα.

Ενώ η Τερέζα Μέι φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την στήριξη πάνω από 100 βουλευτών και προηγείται μακράν των πέντε συνυποψηφίων της, οι πολιτικοί σύμμαχοι του Μπόρις Τζόνσον, προωθούν, σε αυτή τη φάση, την υποψηφιότητα της outsider Αντρια Λέντσαμ, προκειμένου να εξοβελίσουν από την κούρσα διαδοχής τον Μάικλ Γκόουβ, τέταρτο στην κατάταξη με μόλις 20 υποστηρικτές.

Το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από αύριο, Τρίτη που θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι, τόνισε ότι η Βρετανία θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη για τη διαπραγματευτική της θέση, αναφορικά με τη συμφωνία αποχώρησης της, από την Ε.Ε., πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

«Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να το πράξουμε αυτό την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να επιτύχουμε την κατάλληλη συμφωνία για τη Βρετανία» δήλωσε η Μέι στην τηλεόραση ITV, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, μέσα στο 2016.

Στο μεταξύ, διαβεβαιώσεις ότι η η χώρα του δεν θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την ένταξή της ή μη στην ΕΕ έδωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με αναφορές που φέρουν το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιεί την επιρροή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Βούτσιτς είπε: «Δεν γνωρίζω τίποτα για τον Πούτιν. Αυτό που ξέρω είναι ότι μερικά κόμματα στη Σερβία υποστηρίζουν ανοιχτά κάτι τέτοιο. Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: Δε θα υπάρξει δημοψήφισμα, άσχετα με τις πρωτοβουλίες που θα υπάρξουν».
 elzoni.gr
4/7/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin