Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή η Βρετανία;

Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει ώθηση στους αντι-ευρωπαϊστές λαϊκιστές και αλλού στην Ευρώπη ή μήπως η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, στην οποία έχει "βυθιστεί" το Ηνωμένο Βασίλειο θα λειτουργήσει σαν ένα χρήσιμο μάθημα για τους ψηφοφόρους σε άλλες χώρες; Πρόκειται για ένα ερώτημα που σύμφωνα με την Berenberg, ανάγεται σε ζήτημα - "κλειδί", το οποίο και χρήζει της προσοχής των 27 της Ε.Ε., για τους επόμενους μήνες.

Σε σχετική ανάλυσή της για τους κινδύνους "εξάπλωσης" του Brexit σε άλλες χώρες της Ε.Ε., η Berenberg ξεκαθαρίζει πως μόλις δώδεκα ημέρες μετά από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, τα όποια στοιχεία παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένα για την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων, αλλά πρόκειται για ανοιχτή συζήτηση, η οποία μάλιστα προηγείται της απόφασης περί Brexit.

Ιδού οι τελευταίες εξελίξεις, όπως τις συγκέντρωσε και τις αναλύει η Berenberg:

Στη Δανία, η μερίδα των πολιτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. έχει αυξηθεί στο 69%, από το 59,8%, πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Voxmeter, βάσει της οποίας, υποχώρησε και το ποσοστό των συμμετεχόντων που επιθυμούν δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε., από το 40,7% στο 32%.

Στη Φινλανδία, δημοσκόπηση της Iltalehti που διενεργήθηκε στις 28 - 29 Ιουνίου έδειξε "άλμα" στο ποσοστό υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., από το 56% του Μαρτίου, στο 68%, ενώ το 69% των Φιλανδών δεν θέλει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην Ένωση.

Στη Σουηδία, δημοσκόπηση της TNS Sifo που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου θέτει το ποσοστό υπέρ της Ε.Ε. Στο 52%. Αν και είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, είναι ελαφρώς υψηλότερο έναντι του 49% που τασσόταν υπέρ της Ε.Ε., σύμφωνα με ξεχωριστή δημοσκόπηση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας στις 2 Ιουνίου.

Σημειωτέον πως οι σκανδιναβικές χώρες μοιράζονται κάποια κοινά γνωρίσματα με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ εκτός αυτών των χωρών, τα στοιχεία για τον αντίκτυπο της ψήφου υπέρ του Brexit είναι περιορισμένα και ανάμικτα. ...
 capital.gr
5/7/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin