Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Απελπισία στην Ειδομένη: Λασπότοπος και κλειστά σύνορα

Σε έναν απέραντο λασπότοπο έχει μετατραπεί ο καταυλισμός της Ειδομένης, όπου περίπου 14.000 πρόσφυγες ζουν υπό άθλιες συνθήκες.
Τα σύνορα με την ΠΓΔΜ παραμένουν ερμητικά κλειστά για τρίτη ημέρα, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ν.Ποπόσκι να αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας και να απαιτεί από τη Σερβία να απορροφήσει 1.500 πρόσφυγες που βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών. Ωστόσο, Σλοβενία και Σερβία «σφραγίζουν» τον βαλκανικό διάδρομο, πιθανώς έως τις 17-18 Μαρτίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, κάποιοι από τους πρόσφυγες στην Ειδομένη δεν άντεξαν να παραμείνουν στα σύνορα και έφυγαν με λεωφορεία για τα Διαβατά ή την Αθήνα. Εκτιμάται ότι πρόκειται για περίπου 150 άτομα.

Απελπιστική κατάσταση

Αντιμέτωποι με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, την πείνα και αρρώστιες είναι οι περίπου 14.000 πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης, που εκτείνεται από τα σύνορα έως το χωριό.

Η βροχή πλημμύρισε τις σκηνές, παρά τις προσπάθειες των προσφύγων να κρατήσουν το νερό έξω από το χώρο που κοιμούνται οι ίδιοι, τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες τους. Ολόκληρος ο καταυλισμός μετατράπηκε σε έναν λασπότοπο από την Τρίτη.

Παράλληλα, δυνατότητα πραγματικής θέρμανσης δεν υπάρχει, καθώς η βροχή δεν επιτρέπει να ανάψουν φωτιές, κι όταν αυτό γίνεται εφικτό, προσάναμμα δεν αποτελούν μόνο ξύλα, αλλά ακόμη και πλαστικά και σκουπίδια, καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Το κρύο και η υγρασία επιδεινώνει την ήδη κλονισμένη υγεία των μικρών παιδιών. Οι γυναίκες μάταια προσπαθούν να στεγνώσουν ρούχα και παπούτσια.

Την ίδια ώρα, το φαγητό δεν φθάνει για όλους. Τεράστιες ουρές στήνονται καθημερινά για ένα γεύμα, που μοιράζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Επιπλέον, οι χημικές τουαλέτες δεν επαρκούν, ενώ παντού υπάρχουν λόφοι σκουπιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin