Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Προσπάθεια για μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς και ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν ξεκίνησαν σήμερα διήμερο ταξίδι επαφών στην Τουρκία, με στόχο να επιταχύνουν τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς το έδαφος της ΕΕ, δια μέσου της Ελλάδας, εν παραλλήλων με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι θα αξιολογήσουν και θα προωθήσουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ - Τουρκίας σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, λίγες μέρες πριν από την έκτακτη Σύνοδο της Δευτέρας για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες. Στόχος της ΕΕ είναι αφενός να επιταχυνθεί η εκταμίευση των κονδυλίων προς την Άγκυρα, η βελτίωση των συνθηκών των Σύριων προσφύγων που σήμερα φιλοξενούνται σε τουρκικό έδαφος και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, να διαγνώσουν τις διαθέσεις της Άγκυρας σε σχέση με ένα νόμιμο σύστημα απευθείας μετεγκατάστασης ορισμένων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες, ότι αύριο Παρασκευή ο επίτροπος Αβραμόπουλος θα παρουσιάσει επισήμως ένα πλαίσιο απτών μέτρων για την αποκατάσταση το ταχύτερο της εύρυθμης λειτουργία του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν. Πηγές της Κομισιόν εξηγούσαν ότι η πρόταση δεν περιέχει "απειλές για αποπομπή της Ελλάδας", όπως είχε γραφτεί τις προηγούμενες ημέρες: "η διαδικασία δεν είναι ελληνοκεντρική", επαναλαμβάνουν οι ίδιες πηγές. Αντιθέτως θα περιέχει χρονοδιάγραμμα για άρση των αστυνομικών ελέγχων και θα επαναλαμβάνει την ανάγκη για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ - και με την βοήθεια της Frontex και των άλλων κοινοτικών υπηρεσιών.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin