Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Προς ισόβια ο Κάρατζιτς (;)

Στις 24 Μαρτίου θα εκδοθεί η ετυμηγορία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Η ανακοίνωση της ποινής θα αποτελέσει το τέλος μιας δικαστικής διαδικασίας πέντε ετών για τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου και εθνοκάθαρσης Βόσνιων Μουσουλμάνων στον εσωτερικό πόλεμο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ανάμεσα στο 1992 και στο 1995.

Ο Κάρατζιτς αποτελεί μισητή φιγούρα για τους Βόσνιους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες της χώρας, ωστόσο πολλοί Σερβοβόσνιοι συνεχίζουν να τον θαυμάζουν και να τον θεωρούν θύμα της δυτικής επέμβασης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Εάν κριθεί ένοχος, ο Σερβοβόσνιος πρώην ηγέτης, θα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος στην Ευρώπη ο οποίος θα κριθεί ένοχος για εγκλήματα γενοκτονίας από διεθνές δικαστήριο, μετά τη δίκη των Γερμανών ναζί, μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει την επιβολή ισόβιων δεσμών.

Ο Κάρατζιτς ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, «κράτους» το οποίο προσπάθησε να αποσχιστεί από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και να ενωθεί με τη Σερβία, μετά την έναρξη της διάλυσης της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.
  elzoni.gr
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin