Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Λίστα Gazprom με 29 σημεία και νέες αξιώσεις για ΔΕΠΑ!

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά…. 29 σημεία προς ικανοποίηση, περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες η λίστα που παρέδωσε τη Τετάρτη η αντιπροσωπεία της Gazprom στην ηγεσία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Το εντυπωσιακό μάλιστα στοιχείο είναι ότι πολλά από αυτά κινούνται στη σφαίρα της υπερβολής.
Έκπληκτα λοιπόν τα στελέχη του Ταμείου διάβασαν μεταξύ άλλων αιτήματα, όπως για παράδειγμα ότι εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αλλάξει κάποια στιγμή επί το δυσμενέστερο το φορολογικό καθεστώς στην αγορά ενέργειας, να μπορεί η Gazprom (αν φυσικά πλειοδοτήσει) να… πουλήσει τη ΔΕΠΑ πίσω στο ΤΑΙΠΕΔ !

«Προφανώς και παρόμοια αιτήματα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, οι Ρώσοι κάνουν παζάρι, χρειάζεται ψυχραιμία», έλεγαν κυβερνητικές πηγές που ενημερώθηκαν σχετικά.
Σε άλλο σημείο της λίστας γίνεται σαφή αναφορά στα χρέη των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ, με τους Ρώσους να θέτουν θέμα μιας κάποιας ρύθμισης από την κυβέρνηση ως όρο για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.
Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν χθες την έκπληξή τους για τη στάση των Ρώσων, μη μπορώντας να κρύψουν τον προβληματισμό τους, πόσο μάλλον όταν το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη δεχθεί να συζητήσει και να ικανοποιήσει πολλά από τα προηγούμενα. Τέτοια είναι το να μειωθεί σημαντικά ή και να απαλειφθεί εντελώς το ποσοστό της εγγυητικής καλής εκτέλεσης έργου που θα καταβάλει ο πλειοδότης του διαγωνισμού αν τελικά δεν του κατακυρωθεί (π.χ. κατόπιν παρέμβασης της Κομισιόν), να περιορισθεί το αρχικό ύψος της εγγυητικής, να προστεθεί στη συμφωνία ρήτρα αλλαγής νομίσματος, κλπ.
Τα τελευταία αυτά αιτήματα είχαν τύχει εν πολλοίς θετικής αποδοχής από στελέχη της κυβέρνησης. Δεν συνέβη το ίδιο και με τα καινούργια.
Παίζει μόνη της, βάζει όποιους όρους θέλει…
Στελέχη της κυβέρνησης που είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των Ρώσων στο διαγωνισμό, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις. Άλλοι πάλι συνδέουν τις ολοένα και περισσότερες ρωσικές αξιώσεις με το ύψος του τιμήματος που θα δώσουν στις 10 Μαίου. «Σαν να θέλει να μας πει η Gazprom ότι είναι τόσο πολλά τα ανοικτά θέματα γύρω από τη ΔΕΠΑ, που μην περιμένετε υψηλό τίμημα σαν τα 900 εκ. ευρώ της ενδεικτικής μας προσφοράς», έλεγε χαρακτηριστικά χθες στελέχος του ενεργειακού χώρου.
Το βέβαιο είναι ότι επειδή η ρωσική εταιρεία παίζει εδώ και καιρό μόνη της στο γήπεδο, και ξέρει καλά πως το Μέγαρο Μαξίμου την έχει ανάγκη, βάζει πλέον όποιους όρους θέλει.
«Θέλουμε σε πολιτικό επίπεδο να μην υπάρχει καμία σκιά ότι τους αποκλείουμε, πράγματι όμως υπέβαλαν και νέα αιτήματα. Θα συνεχίσουμε κανονικά τη διαβούλευση», σχολιάζει κυβερνητικό στέλεχος.
Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι την Τετάρτη έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση, όπου πράγματι οι Ρώσοι ζήτησαν αρκετά πράγματα, αλλά χωρίς να υπάρξει σύγκρουση (όπως αρχικά διέρρευσε) ανάμεσα στα δύο μέρη.
Και συμπληρώνουν ότι σε αυτή πάντως τη φάση δεν είναι σαφές πόσα από τα ρωσικά αιτήματα θα ικανοποιηθούν. Η όποια λύση βρεθεί, αυτή θα είναι «λύση- πακέτο».
Σημειωτέον ότι στη συνάντηση της Τετάρτης με την ρωσική αντιπροσωπεία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ καθώς στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ πωλείται και το μερίδιο 35% που κατέχει ο όμιλος διύλισης στη ΔΕΠΑ.
 .energypress.gr
26/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin