Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΤΑΙΠΕΔ : "Όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει τη ΔΕΠΑ"

"Το τίμημα θα είναι το βασικό κριτήριο για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, ενώ από την εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα για τις μη δεσμευτικές προσφορές δεν προκύπτει κανένα πρόσκομμα ή ζήτημα ανταγωνισμού".
Με τα λόγια αυτά περιγράφει στέλεχος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων στο "Energypress" την τακτική που ακολουθείται στο θέμα των προσφορών για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ, όσο και την πρώτη εικόνα που έχει σχηματίσει από την αξιολόγησή τους, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε δέκα με δεκαπέντε ημέρες.

Χθες, απόφαση για την προεπιλογή των υποψηφίων που περνούν στην επόμενη φάση δεν ελήφθη, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενημερώθηκε απλώς για τις ενδεικτικές προσφορές που υπέβαλαν οι πέντε συμμετέχοντες, και καθόρισε τις επόμενες κινήσεις του.
Το γιατί δεν ελήφθη απόφαση οφείλεται τόσο στο σύνθετο της διαδικασίας, όσο και στο γεγονός ότι οι τρείς από τους πέντε επενδυτές (Gazprom, Negusneft και Socar) είναι εξωκοινοτικοί, άρα χρειάζεται εξαιρετικά προσεκτική αξιολόγηση ως προς το αν οι προσφορές τους τηρούν τους όρους της κοινοτικής νομοθεσίας.
"Δεν υπάρχουν πάντως πράγματα που να είναι περίεργα", διευκρινίζει το στέλεχος του Ταμείου.
Το επόμενο βήμα, βάσει των όσων προβλέπει η διαδικασία του διαγωνισμού, είναι οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης να έρθουν σε επαφή με κάθε έναν από τους 5 επενδυτές και να τους ζητήσουν συμπληρωματικές διευκρινήσεις σχετικά με μια σειρά θεμάτων, με κυριότερα τη χρηματοδότηση, και την τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας.

Κληρώνει πρώτη εβδομάδα Δεκεμβρίου
Καταληκτική προθεσμία σε κάθε περίπτωση για την ανακοινώση των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση, της κατάθεσης δηλαδή δεσμευτικών προσφορών, θα είναι η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Τότε, όσοι προεπιλεγούν θα αποκτήσουν πρόσβαση στα αναλυτικά δεδομένα του διαγωνισμού, και το Ταμείο θα αναμένει τις δεσμευτικές τους προσφορές τους, με στόχο να υπογράψει σύμβαση με τον πλειοδότη μέσα στο α’ 3μηνο του 2013.

"Δεν υπάρχει ενιαία άποψη εντός Κομισιόν"...
Στο κρίσιμο ερώτημα, αν και κατά πόσο η τελική απόφαση θα ληφθεί αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια ή αν θα παίξει καταλυτικό ρόλο η στάση ευρωπαίων εταίρων αλλά και υπερατλαντικών συμμάχων που έχουν κάθε λόγο να απεύχονται τη πρόσδεση της ΔΕΠΑ στο ρωσικό άρμα της Gazprom, η απάντηση που δίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι "προτεραιότητα για εμάς έχει το τίμημα και το business plan του επενδυτή".
"Παρά τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί για τη σκληρή στάση που τηρεί στο συγκεκριμένο θέμα η Κομισιόν, και που ως ένα βαθμό έχει βάση, εντούτοις και η ίδια έχει κάθε λόγο να θέλει να πετύχει η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση", λέει ο συνομιλητής μας. "Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι πως εντός της Κομισιόν δεν υπάρχει μία ενιαία άποψη. Άλλες προτεραιότητες έχει για παράδειγμα η γενική διεύθυνση Ενέργειας (DG Energy) και ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, άλλες η γενική διεύθυνση ανταγωνισμού (DG Competition), και άλλες η αντίστοιχη διεύθυνση για τα χρηματοοικονομικά", προσθέτει με νόημα, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα λειτουργήσει στη λογική του πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Υπενθυμίζουμε την παρέμβαση που είχε κάνει ο Επίτροπος Ετινγκερ τον περασμένο Απρίλιο στο διαγωνισμό αποστέλλοντας επιστολή στον τότε υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όπου του έθετε ευθέως το ζήτημα ότι οι προσφορές δεν πρέπει να αξιολογηθούν μόνο βάσει του τιμήματος αλλά με γνώμονα τη μακροπόθεσμη ενεργειακή πολιτική της χώρας, (παρέμβαση που είχε ερμηνευτεί ως ανησυχία της Κομισιόν μήπως η ΔΕΠΑ περάσει σε ρωσικά συμφέροντα).
Το τι στάση βέβαια θα τηρήσει η κυβέρνηση ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει. Στο παρελθόν δια στόματος του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου έχει δηλώσει ότι το τίμημα δεν θα είναι το μοναδικό κριτήριο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Ήδη από το καλοκαίρι έχει δηλώσει πως θα πρέπει να πληρούνται και ποιοτικά κριτήρια, όπως η εξυπηρέτηση της στρατηγικής και των συμφερόντων της χώρας και της ενεργειακής αγοράς (η πολιτική δηλαδή στον τομέα των ενεργειακών οδεύσεων).
Έχει σημασία να επισημάνουμε επίσης ότι στις αρχές του 2013 αναμένεται επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να επισκεφτεί τη Μόσχα.
 .energypress.gr
22/11/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin