Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή με φόντο το τέταρτο μνημόνιο

Με ολόκληρο τη χώρα να βρίσκεται σε απεργιακό κλοιό, την Αθήνα να έχει παραλύσει, συνεχίζεται η συζήτηση στο κοινοβούλιο για την ψήφιση του τέταρτου μνημονίου που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με μέτρα ύψους 4,9 δισ. ευρώ.


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις έντονες αντιδράσεις τους για νέα μέτρα, ενώ ιδιαίτερα επικριτικοί ήταν οι κοινωνικοί φορείς που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις του επί του πολυνομοσχεδίου στη φάση της συζήτησής του στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Tροπολογία για διανομή μέρους του πλεονάσματος του 2016 υπέβαλε η ΝΔ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Στ. Κουτσιουμπέλης ο οποίος είπε ότι «τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν στο μαζικό κίνημα "πουλάτε την ΔΕΗ, το νερό, τα λιμάνια, πουλήσετε και τη μάνα σας και φύγετε τσογλάνια", αλλά σήμερα ιδιωτικοποιούν τα πάντα» προκάλεσαν την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βασίλης Αλεξανδρής πρόεδρος του ΔΣΑ χαρακτήρισε ατύχημα το πολυνομοσχέδιο και επαχθή τη ρύθμιση του άρθρου 58 με την οποία, όπως ανέφερε, «νομοθετείται κατά πρωτοφανή τρόπο η επιβολή εισφορών επί εισφορών».

Την ίδια ώρα, τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη «διαδικασία υπερβολικών ελλειμμάτων» εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της Αριστεράς στο Στρασβούργο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τις προσδοκίες της Επιτροπής από το επερχόμενο Eurogroup, κυρίως όσον αφορά τη διαφωνία του ΔΝΤ και της Γερμανίας για την ελάφρυνση του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει η Ελλάδα να βγει από τη διαδικασία των υπερβολικών ελλειμμάτων. Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες. Προσπάθειες που έχουν πλήξει την καθημερινή ζωή των Ελλήνων πολιτών. Και θεωρούμε ότι μιας και η Ελλάδα έχει σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% αυτό έχει σημασία. Δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε εξαρτώμενοι από το ΔΝΤ».

Πρόσθεσε πως, όσον αφορά τις σχέσεις ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «ποτέ δεν υπήρχε υπερβολική συναίνεση και αρμονία μεταξύ των δυο», σημειώνοντας ωστόσο ότι «ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του».
 [elzoni.gr]
18/5/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin