Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Ανησυχία για την οικονομική πορεία της χώρας

Να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη γενικότερη ανησυχία που δημιουργεί εντός και εκτός Ελλάδος η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις προσπαθούν η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι δανειστές.


Τη ίδια ώρα, αν και η κυβέρνηση να επιμένει ότι είναι εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη στο 2,7% του ΑΕΠ το 2017, στο σχέδιο Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής παραδέχεται ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι μικρότερος.

Στο σχέδιο που εκπονήθηκε τον Φεβρουάριο πριν ακόνη ανακοινωθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για μηδενικό ΑΕΠ το 2016 και λίγες ημέρες πριν για ύφεση 1,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, ο ρυθμός ανάπτυξης του τρέχοντος έτους θεωρείται ότι θα φτάσει το 2,5%, έναντι 2,7% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Όπως υποστήριξε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρντ, ερωτηθείσα για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων, «οι συζητήσεις, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, συνεχίζονται».

«Οι ομάδες των θεσμών έχουν επιστρέψει στις έδρες τους και οι επαφές εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, λαμβάνουν χώρα τόσο στην Αθήνα όσο και στις έδρες των θεσμών» έσπευσε να προσθέσει.

«Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό» κατέληξε.

Στο μεταξύ, για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της ανάκαμψης προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), επικαλούμενος τη συνεχή αβεβαιότητα, η οποία απορρέει από την παράταση των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση.

Στο μηνιαίο δελτίο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Σύνδεσμος αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «η λειτουργία της αγοράς σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας και η συνειδητοποίηση της κατακόρυφης αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης, έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα».

Μάλιστα, επικαλείται ως παράδειγμα την πτώση του ΑΕΠ κατά 1,1% στο δ’ τρίμηνο του 2016, λόγω της πτώσης των επενδύσεων παγίων και αποθεμάτων, αλλά και την εξασθένιση του οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο του 2017.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σε εκδήλωση του MIT, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Η υψηλότερη παραγωγικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του οικονομικού μοντέλου της Ευρώπης» τόνισε, ενδεικτικά, προσθέτοντας πως συνιστά ένα «φράχτη» ενάντια στην οικονομική ανασφάλεια.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης, ότι η παραγωγικότητα μίας οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

«Θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις νέες τεχνολογίες στη δική μας παραγωγική διαδικασία, προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικές» έσπευσε να προσθέτει.
  elzoni.gr
 14/3/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin