Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης ετοιμάζει η Σκωτία

Η Πρώτη Υπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση στο Λονδίνο για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.


Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει την εξουσιοδότηση του τοπικού κοινοβουλίου (Χόλιρουντ) για να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.

Η κα Στέρτζιον εξήγησε ότι κατά την άποψή της ο λαός της Σκωτίας πρέπει να έχει επιλογή για το μέλλον του από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα «σκληρό» Brexit, που περιλαμβάνει και έξοδο από την ενιαία αγορά. Σημείωσε ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν συνάδει ούτε με το συμφέρον ούτε με τη βούληση των Σκωτσέζων, που στο δημοψήφισμα για το Brexit τάχθηκαν σε ποσοστό 62% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Η Σκωτσέζα πολιτικός ανέφερε ότι προσπάθησε να διαπραγματευθεί με την Τερέζα Μέι για τα συμφέροντα της Σκωτίας, αλλά συνάντησε «τείχος αδιαλλαξίας». Η θέση της κας Στέρτζιον ήταν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ή με κάποιον τρόπο τουλάχιστον η Σκωτία πρέπει να παραμείνει κατ’ ελάχιστον μέλος της ενιαίας αγοράς εφόσον υλοποιούταν το Brexit.
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin