Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ψυχραιμία απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας συστήνει η αντιπολίτευση

Συνεδριάζει σήμερα ο τομέας Εθνικής Άμυνας της ΝΔ. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου και τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη και του αναπληρωτή τομεάρχη ΆμυναςΤάσου Δημοσχάκη.


Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε ψυχραιμία απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

«Η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με σκηνικά κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο, τα οποία πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, αλλά ταυτόχρονα και με την απαραίτητη εθνική αυτοπεποίθηση. Δεν είναι η ώρα ούτε για μεγάλες κορόνες και πολλές φορές δεν είναι και οι δημόσιες δηλώσεις ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί προφανώς και σήμερα να στέλνει ένα μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, αλλά, ταυτόχρονα, το μήνυμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες και στους άτυπους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ δύο χωρών που είναι καταδικασμένες από την ίδια τη γεωγραφία να συνυπάρχουν σε μια ευαίσθητη περιοχή».

Την ίδια ώρα, τις αυξημένες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο σχολίασε η Φώφη Γεννηματά. «Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με αυτοσυγκράτηση. Ψυχραιμία ναι, αδράνεια και αφωνία όχι, όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις έστω και αν αυτές αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας», ανέφερε.

«Είναι απαραίτητο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, για τις απαράδεκτες χθεσινές κινήσεις της Τουρκίας. Επίσης επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση της κ. Μογκερίνι και των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων. Τονίζοντας την αυτονόητη αρχή ότι τα σύνορα της Ελλάδας προς τη γειτονική αυτή χώρα είναι Ευρωπαϊκά σύνορα και κάθε πράξη απειλής ή παραβίασης τους είναι πράξη στρεφόμενη κατά τις ίδιας της Ένωσης», επεσήμανε.

«Η κοινοτική αλληλεγγύη δεν επιτρέπει τη σιωπή και την ανοχή απέναντι σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες», σημείωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ, με αφορμή την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πολεμικά σκάφη στην περιοχή των Ιμίων, ανέφερε πως «η ενέργεια αυτή - 21 χρόνια από την κρίση των Ιμίων – αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη που προστίθεται στις διαδοχικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τις απειλές που εκτοξεύτηκαν πρόσφατα από την Άγκυρα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, που ζήτησαν προστασία – άσυλο στη χώρα μας».

«Οι κυβερνητικές προσπάθειες να περάσει κλίμα εφησυχασμού δεν αντιστοιχούν στη σοβαρότητα της κατάστασης, που διαμορφώνουν οι τουρκικές επιδιώξεις για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, σε συνδυασμό με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μέση Ανατολή , τη Βόρειο Αφρική , την Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε το ΚΚΕ.

«Στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι θέσεις που παρουσιάζουν ως εγγυητές την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ή μιλούν για ‘ευρωπαϊκά’ ή και ‘ΝΑΤΟικά’ σύνορα στο Αιγαίο, είναι επικίνδυνες και δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας» σχολίσε ο Περισσός, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν λαϊκή ενημέρωση και ετοιμότητα.
 elzoni.gr
31/1/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin