Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Σε θολά νερά η επιστροφή των θεσμών

Με την κατάσταση να παραμένει αμφίρροπη σχετικά με την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, αφήνοντας στον πάγο την πορεία της διαπράγματευσης, ΔΝΤ και ΕΕ συνεχίζουν τις εκατέρωθεν δηλώσεις.


Από την πλευρά της, η Κομισιόν εξέφρασε τη βούλησή της να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα όπως προκύπτει από τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα με τον ESΜ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, ο Βίντερστάιν σημείωσε πως ο ρόλος του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνεται στη Συνθήκη του ESM και πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο.

«Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη σύναψη νέου προγράμματος με την Ελλάδα μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε. Δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων, είτε αυτά προέρχονται από δηλώσεις είτε όχι» κατέληξε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, την άποψη ότι η Ελλάδα κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βελγική εφημερίδα L' Echo.

Eρωτηθείς για την Ελλάδα και για το κατά πόσο εξακολουθεί να είναι ανήσυχος, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού εδώ και συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει ανάπτυξη, έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, ενώ αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των υπολοίπων κρατών-μελών.

Το μεγάλο ερώτημα, σημειώνει, είναι το κατά πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα.

Για το χρέος, ο Ντάισελμπλουμ δεν αποκλείει να γίνουν περισσότερα για την επιμήκυνση σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Κληθείς να διατυπώσει την άποψή του για το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης ειδικότερα, ο Ολλανδός εμφανίζεται σχετικά αισιόδοξος, θεωρώντας μικρή την πιθανότητα μιας νέας μεγάλης κρίσης μέσα στο 2017 ή την επικράτηση λαϊκιστών στην Ολλανδία, τη Γαλλία ή τη Γερμανία. ΄
 elzoni.gr
16/1/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin