Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ελλάδα: «Ξεπαγώσει» το Δουβλίνο η Κομισιόν

Μη δεσμευτική πρόταση για την σταδιακή επαναφορά του Δουβλίνου από τις 15 Μαρτίου 2017 κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρίνοντας πως η κατάσταση στην Ελλάδα ως προς το σύστημα καταγραφής ασύλου και υποδοχής/υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων έχει σημειώσει θεαματική βελτίωση.


Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι μετανάστες βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τα μέσα Μαρτίου εκείνο το κράτος μέλος έχει το δικαίωμα να τους επιστρέψει στην χώρα από την οποία εισήλθαν συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας που μέχρι τώρα εξαιρείτο.

Η πρόταση αυτή δεν θα ισχύει για όσους μετανάστες έχουν ήδη περάσει παράνομα από την Ελλάδα σε άλλο κράτος μέλος στο παρελθόν αλλά για όσους βρεθούν από τα μέσα Μαρτίου του 2017 και έπειτα.

Η Κομισιόν θεωρεί πως θα ενισχύσει την διαδικασία μετεγκατάστασης καθώς τα κράτη μέλη θα δεχτούν πιο εύκολα πρόσφυγες από την Ελλάδα αν γνωρίζουν ότι όσοι εισέρχονται παράνομα στην χώρα τους θα μπορούν να επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή θεωρεί πως η επιστροφή στη νομιμότητα του υφιστάμενου κανονισμού, θα συμβάλει σημαντικά στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστεί στο αυριανό Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή έχει συμπεριλάβει στην πρότασή της κάποιες δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε σε περίπτωση που αυξηθούν και πάλι οι ροές σημαντικά, να μην πραγματοποιούνται οι επιστροφές.
 elzoni.gr
9/12/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin