Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Φόβοι για κλιμάκωση των προσφυγικών ροών προς Ευρώπη

Tρεις παράγοντες αναμένεται να διαμορφώσουν τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα στο άμεσο μέλλον.

Πρώτον, η πιθανότητα κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, που θα πλήξει κυρίως την Ελλάδα και θα μετατρέψει τα νησιά του Αιγαίου σε ένα «ευρωπαϊκό Ναούρου» (σ.σ. η νήσος στην οποία στέλνει η Αυστραλία τους αιτούντες άσυλο), όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο αρχιτέκτονας του ντιλ, Γκέραλντ Κνάους.

Δεύτερον, η νέα κλιμάκωση των προσφυγικών ροών λόγω της επιχείρησης ανακατάληψης στη Μοσούλη, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι σχεδόν 800.000 πολίτες με τον φόβο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες από το Ισλαμικό Κράτος.

Τρίτον, η ανησυχία ότι μέσα σε αυτό το νέο προσφυγικό κύμα θα μπορούσαν να παρεισφρήσουν τζιχαντιστές, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη Δυτική Ευρώπη.

Ολα αυτά συμπίπτουν με ένα ολοένα και εχθρικότερο κλίμα στις χώρες που υποδέχθηκαν πρόσφυγες πέρυσι και στις οποίες τα ξενοφοβικά κόμματα δρέπουν τους καρπούς του φόβου των πολιτών. Χαρακτηριστική είναι η γιγάντωση της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», του κόμματος που απειλεί τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες από δεξιά και εμφανίζεται να συγκεντρώνει 15% και πλέον στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
 kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin