Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Aυστρία: Aπειλεί την Oυγγαρία με μήνυση για τους πρόσφυγες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Wolfgang Sobotka απείλησε να υποβάλει μήνυση κατά της Ουγγαρίας σε περίπτωση που η κυβέρνησή της αρνηθεί να δεχθεί την επιστροφή μεταναστών που έχουν περάσει τα κοινά σύνορα.

«Χώρες ή ομάδες χωρών που παραβιάζουν διαρκώς τη νομοθεσία πρέπει να περιμένουν και τις νομικές συνέπειες» δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF, απαντώντας σε ερώτηση για την άρνηση της Ουγγαρίας να δεχθεί την επιστροφή προσφύγων.

«Σε αυτήν την περίπτωση η (αυστριακή) Δημοκρατία θα πρέπει να ασκήσει μήνυση. Η χώρα πρέπει να καταλάβει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργεί βάσει των νόμων -τελεία και παύλα» συνέχισε ο Sobotka, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους νομική διαδικασία εξετάζει.

Αναλυτές εντάσσουν τη δήλωση αυτή στην αυξανόμενη πολιτική πίεση -με αφορμή το προσφυγικό- εν όψει και των προεδρικών εκλογών.

Η αυστριακή κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αύξησης της στήριξης των ψηφοφόρων προς το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Ουγγαρία να δεχθεί πίσω τους μετανάστες που πέρασαν στο έδαφός της.

Η Βιέννη επικαλείται την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ορίζει πως οι αιτούντες άσυλο πρέπει να παραμένουν στην πρώτη χώρα-μέλος της Ε.Ε. στην οποία έχουν φτάσει.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης απέρριψε τις δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών με δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπογραμμίζοντας πως στη συντριπτική πλειονότητά τους οι μετανάστες έχουν μπει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος σε άλλα κράτη.

«Η Ουγγαρία δεν μπορεί και δεν θα αναλάβει την ευθύνη και δεν πρόκειται να υποφέρει εξαιτίας της ανεύθυνης συμπεριφοράς άλλων χωρών -της Αυστρίας και της Γερμανίας- που κάνουν προτάσεις στα γρήγορα αγνοώντας τους κανόνες ή άλλων χωρών -της Ελλάδας- που δεν παρέλειψαν να κάνουν τη δουλειά τους» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.
 -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin