Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΝΤ: Εν μέρει επιτυχημένο το πρόγραμμα διάσωσης της Πορτογαλίας

Το πρόγραμμα διάσωσης της Πορτογαλίας ήταν μόνο εν μέρει επιτυχημένο,  που ναι μεν εξασφάλισε την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων αλλά άφησε υψηλά χρέη, αδύναμες τράπεζες και υψηλή ανεργία, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η αξιολόγηση που διενήργησε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Πορτογαλίας ύψους 78 δισ. ευρώ, στο οποίο το Ταμείο συνέβαλε κατά το ένα τρίτο, διαπίστωσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και τα επίπεδα χρέους δεν σταθεροποιήθηκαν όπως αναμενόταν.

"Το πρόγραμμα είχε μερική επιτυχία" αναφέρει, επισημαίνοντας το γεγονός ότι με την αναχαίτιση της κρίσης χρέους αποκατέστησε την πρόσβαση της Πορτογαλίας στις αγορές χρέους και απέτρεψε μία τραπεζική κρίση.

"Αλλά η Πορτογαλία έχει μείνει με εκκρεμότητες. Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν αδυναμίες στους ισολογισμούς τους, το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε διψήφιο επίπεδο και το χάσμα της ανταγωνιστικότητας γεφυρώθηκε μόνο εν μέρει" σημειώνει το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει, το πρόγραμμα διάσωσης δεν πέτυχε όλους τους στόχους του διότι ο αντίκτυπος της τριετούς ύφεσης της χώρας είχε υποτιμηθεί και η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν πιο περιορισμένη απ' ότι αναμενόταν, εν μέρει για να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη ανάπτυξη.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση του για την πορτογαλική οικονομία το ΔΝΤ σημειώνει ότι "χάνει την ορμή της" και ζητά τη λήψη νέων μέτρων. Η ανάπτυξη έχει επιβραδύνει λόγω των ασθενέστερων εξαγωγών και των υποτονικών επενδύσεις, οι οποίες αναβάλλονται λόγω της "αβεβαιότητας, του υψηλού επιπέδου του εταιρικού χρέους και διαρθρωτικών κωλυμάτων".
  capital.gr
22/9/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin