Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Yuval Steinitz: Σε τρία χρόνια το αέριο του Ισραήλ στην Τουρκία μέσω ΑΟΖ Κύπρου

Σε τρία χρόνια, αρχές του 2019, το φυσικό αέριο του Ισραήλ από το Λεβανιάθαν μπορεί να πάει στην Τουρκία με αγωγό, δήλωσε ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ λέγοντας ότι μελλοντικά ίσως ο αγωγός να μεταφέρει και αέριο της Κύπρου.

Μάλιστα ο Ισραηλινός Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί και ο αγωγός να περάσει από την ΑΟΖ της Κύπρου.

Στην συνέντευξή του στην Χουριέτ ο Ισραηλινός Υπουργός ρωτήθηκε εάν θα επισπευσθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το πρότζεκτ και απάντησε: "Δεν θέλω να μπω σε τέτοιες λεπτομέρειες αλλά νομίζω ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Στις συναντήσεις μας με τους Έλληνες και τους Κύπριους συζητούσαμε πάντα την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, ότι οι δύο χώρες μπορεί να επιθυμούν την κατασκευή ενός αγωγού και ότι ο αγωγός μπορεί να περνάει από την ΑΟΖ της Κύπρου. Κατά τη γνώμη μου, αυτό το εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί. Ίσως μελλοντικά ο αγωγός να μεταφέρει και αέριο της Κύπρου", ανέφερε. Ωστόσο ο Ισραηλινός Υπουργός είπε ότι αυτές τις αποφάσεις θα τις λάβουν οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Κύπρου. "Δεν επιθυμώ να αναμιχθώ στο θέμα. Είναι ένα θέμα ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο", είπε.

Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός Υπουργός είπε ότι είναι πολύ πιθανόν το Ισραήλ να εξάγει το φυσικό του αέριο στην Τουρκία και ίσως στο μέλλον στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου που είναι υπό κατασκευή. "Νομίζω ότι είναι καλό για την Τουρκία, είναι καλό για το Ισραήλ", ανέφερε.
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin