Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Μαρινόπουλος: Νέες αιτήσεις της για υπαγωγή στο άρθρο 99

Οι εξελίξεις στην Μαρινόπουλος έχουν δραματικές επιπτώσεις για εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους στην εταιρία σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, που ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να τους εξαιρέσει από τον ΕΝΦΙΑ.

«Οι δραματικές συνέπειες της αίτησης δικαστικής προστασίας της εταιρίας Μαρινόπουλου, που διαθέτει το μεγαλύτερο πανελλήνιο δίκτυο μισθωμένων καταστημάτων «σούπερ-μάρκετ» σε όλη τη χώρα (υπολογίζεται περίπου σε έως και 500 καταστήματα), αγγίζουν και έναν τομέα για τον οποίο ουδείς φαίνεται μέχρι στιγμής να ενδιαφέρεται», επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ.

«Τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, οι οποίοι εκτός του ότι δεν έχουν πληρωθεί τα μισθώματα των τελευταίων 8-12 μηνών, με τα μέτρα προστασίας που ζητούνται, κινδυνεύουν άμεσα να παγιδευτούν και σε μια κατάσταση πολυετούς αναγκαστικής χρήσης των περιουσιών τους από την εταιρία, χωρίς να καταβάλλονται σ΄αυτούς τα οφειλόμενα μισθώματα, ούτε να δικαιούνται σε απόδοση των ακινήτων τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Όπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε πραγματική απόγνωση τους ιδιοκτήτες αυτούς οι οποίοι θα βρεθούν σε πλήρη αδυναμία να πληρώσουν τον σημαντικά αυξημένο ΕΝΦΙΑ του 2016, και μάλιστα για καταστήματα «σούπερ-μάρκετ» με μεγάλα εμβαδά και υπέρογκες αντικειμενικές αξίες, με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις των ακινήτων τους, και με ποινικές διώξεις ακόμη και σε βαθμό κακουργήματος, δεδομένου ότι η αδυναμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ οδηγεί ακόμη και σε δήμευση περιουσιών βάσει της νομοθεσία περί «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος»…

Εν όψει των ανωτέρω, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από την εταιρία «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ», αλλά και κάθε αρχή, φορέα ή όργανο που τυχόν θα αναλάβει τις τύχες της εταιρίας, να ενδιαφερθεί για την ξεχωριστή αυτή κατηγορία των οφειλών της και προσφέρεται για κάθε σχετική συνεννόηση, δεδομένου ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη απευθυνθεί στα γραφεία της ζητώντας σχετική καθοδήγηση.

Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών να λάβει υπόψη του την πραγματική αδυναμία πληρωμής ΕΝΦΙΑ από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι μισθωμένα τόσο προς αυτή την εταιρία, όσο και προς κάθε άλλο μισθωτή για τον οποίο έχουν εκδοθεί δικαστικά μέτρα προστασίας που αποκλείουν από τους ιδιοκτήτες την ελεύθερη διάθεση της περιουσίας τους, και να νομοθετήσει άμεσα μέτρα προστασίας και ελάφρυνσής τους από το φόρο αυτό.

Την ίδια ώρα, νέες αιτήσεις για προστασία του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα υπέβαλε το πρωί, στο Πρωτοδικείο, η διοίκηση του Ομίλου Μαρινόπουλος.

Με την προσφυγή ζητείται η υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, για όλα τα σούπερ μάρκετ του Ομίλου, καθώς και για τρεις συνδεδεμένες εταιρείες. Με τρεις σημερινές προσφυγές ζητείται το ίδιο καθεστώς και για τις εταιρείες του Ομίλου:

1. Αφοι Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ. Η εταιρεία θεωρείται «μητρική», καθώς ασκεί διοίκηση επί του Ομίλου και διαχειρίζεται τα οικονομικά και είναι αυτή που δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του Ομίλου. Οι συνολικές υποχρεώσεις για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196.000.000 ευρώ (έως τις 31/12/2015) τα οποία αφορούν χρέη: Στο Δημόσιο 320.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρώ, σε τράπεζες 180.000.000 ευρώ και σε προμηθευτές 16.000.000 ευρώ.

2. Express m ΑΕ. Πρόκειται για την εταιρεία στην οποία ανήκουν 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα, με συνολικές υποχρεώσεις 275.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα: Στο Δημόσιο 840.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατομμύρια ευρώ, στους εργαζόμενους 800.000 ευρώ, στις τράπεζες 4.000.000 ευρώ και σε προμηθευτές 266.000.000 ευρώ.

3. ΞΥΝΟΣ ΑΕ. Εταιρεία στην οποία ανήκουν 19 μικρά σούπερ μάρκετ, σε Αθήνα και Ήπειρο, που είχε εξαγοράσει πριν από χρόνια η «Μαρινόπουλος». Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάνουν τα 19,6 εκατομμύρια ευρώ: Στο Δημόσιο 280.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 290.000 ευρώ, στους εργαζόμενους 260.000 ευρώ (σύμφωνα με την εταιρεία οι εργαζόμενοι έχουν εξοφληθεί μέχρι και τον Μάιο του 2016), σε γραμμάτια και επιταγές 4.000 ευρώ και σε προμηθευτές 14,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το δικαστήριο έχει δώσει, με εντολή του, προστασία στον Όμιλο έως και την 1η Ιουλίου, οπότε θα συζητηθούν όλες οι αιτήσεις της «Μαρινόπουλος» για την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας έως την κύρια συζήτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99. Για τα σουπερ μάρκετ, η κύρια αίτηση θα συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες τρεις στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η Μαρινόπουλος Α.Ε. σημειώνει ότι η λειτουργία των καταστημάτων διεξάγεται με κανονικούς ρυθμούς, σε συνέχεια της κατάθεσης αιτήματος, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, για την υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης, που εκδικάζεται την Παρασκευή 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, «τα καταστήματα και οι εργαζόμενοί τους καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμή λειτουργία και την άρτια εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Παράλληλα, συνεχείς είναι οι συζητήσεις με τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του πλαισίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η υπαγωγή σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της εταιρείας και των θέσεων εργασίας, καθώς και τη διασφάλιση των οφειλών προς τους προμηθευτές».


  • Μίχαλος: Lehman Brothers της Ελλάδας αν «σκάσει» ο Μαρινόπουλος

«Αν τυχόν "σκάσει" η αλυσίδα Μαρινόπουλος θα είναι σε αντιστοιχία η Lehman Brothers της Ελλάδας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στην αγορά, εφόσον κατέρρεε η «Μαρινόπουλος», ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι πρώτο μέλημα είναι οι περίπου 13.000 εργαζόμενοι της εταιρείας, αλλά και οι 1.250 προμηθευτές, οι οφειλές προς οποίους - όπως εκτιμά το ΕΒΕΑ - ανέρχονται σε 700 εκατ.

Επίσης, ανέφερε ότι από τους προμηθευτές, ικανός αριθμός είναι εκτεθειμένος σε μεγάλο βαθμό και έκανε λόγο για άμεσο λουκέτο σε περίπου σε 150 επιχειρήσεις.

Την ίδιαώρα, βάσει υπολογισμών, είπε ότι θα χαθούν περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας, τόσο στον όμιλο, όσο και στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε σε «σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας του ίδιου του ομίλου τα τελευταία δύο χρόνια», ενώ τόνισε ότι ο αφελληνισμός της αλυσίδας θα ήταν λάθος και δήλωσε αισιόδοξος πως, αν πρυτανεύσει η λογική και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, είναι εφικτό να βρεθεί λύση.
 elzoni.gr
 30/6/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin