Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ανήσυχος ο ΟΗΕ για τη σύνδεση Boko Haram - ISIS

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την Παρασκευή την έντονη ανησυχία του για τους δεσμούς ανάμεσα στη Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος.

Σε ομόφωνη δήλωση του Σ.Α. του ΟΗΕ -η οποία υιοθετήθηκε δύο χρόνια μετά την απαγωγή των μαθητριών στο Τσιμπόκ- τα 15 κράτη μέλη υπογράμμισαν ότι η «δράση της Μπόκο Χαράμ συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Δυτική Αφρική και στην Κεντρική Αφρική», ενώ εκφράζουν την «έντονη ανησυχία της για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρέτισε ακόμη την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι να οργανώσει μια περιφερειακή σύνοδο για την ασφάλεια στην Αμπούτζα, το Σάββατο.

Στη σύνοδο αυτή θα καταβληθεί προσπάθεια να «αξιολογηθεί η περιφερειακή δράση έναντι της απειλής που αντιπροσωπεύει η Μπόκο Χαρά» και ιδίως να υπάρξει η «υιοθέτηση μιας κοινής στρατηγικής για τη διαχείριση των συνεπειών της κρίσης διακυβέρνησης, ασφάλειας, ανάπτυξης και της κοινωνικοοικονομικής και ανθρωπιστικής κατάστασης» που έχει δημιουργήσει η δράση των ισλαμιστών.

Το Σ.Α. του ΟΗΕ «απαιτεί η Μπόκο Χαράμ να απόσχει άμεσα και αναμφισβήτητα από κάθε βιαιότητα» καθώς και να απελευθερώσει αμέσως και χωρίς όρους όλους τους ανθρώπους που έχουν απαγάγει τα μέλη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin