Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Ξεμπλοκάρονται κεφάλαια για την Τουρκία

Για «ξεπάγωμα» τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν προχώρησε πριν από μερικές μέρες στην επικαιροποίηση των εγγράφων επί τριών κεφαλαίων, συστήνοντας το άνοιγμα του κεφαλαίου 26 «Παιδεία-Πολιτισμός» και την προώθηση των κεφαλαίων 15 «Ενέργεια», καθώς και 31 «Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας».

Η Κομισιόν έχει ήδη κοινοποιήσει τα έγγραφα επί των δύο πρώτων προαναφερθέντων κεφαλαίων σε όλα τα κράτη-μέλη, ενώ επιδιώκει την πρόκληση συζήτησης στο Συμβούλιο, με προφανή στόχο το ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η μια όψη του νομίσματος, καθώς η Λευκωσία έχει ήδη ξεκαθαρίσει τόσο προς τις Βρυξέλλες, όσο και προς την ολλανδική προεδρία, σε όλα τα επίπεδα, ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στο ξεπάγωμα των κεφαλαίων, ότι δεν πρόκειται να άρει το βέτο της και ότι «οι λόγοι που έχουν οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην απόφαση να τα μπλοκάρει μονομερώς (σ.σ. Δεκέμβριος 2009) δεν έχουν εκλείψει, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται».

Η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει απαντήσει στην κίνηση της Κομισιόν, ότι τα τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια θα παραμείνουν μπλοκαρισμένα όσο η Αγκυρα δεν υλοποιεί τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, όπως αυτές απορρέουν από την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.
 elzoni.gr
23/5/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin