Τη συγκρότηση ομάδας εργασίας από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και νομικούς συμβούλους, προκειμένου να επεξεργαστούν τα χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν τους οικισμούς σε τυπικά προστατευόμενες περιοχές, ανακοίνωσε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.
Ο κ. Καλαφάτης, ενημέρωσε την Επιτροπή της Βουλής για τις κινήσεις του υπουργείου σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως οι κατεχόμενες για πάνω από 50 χρόνια δημόσιες εκτάσεις, η δημιουργία οικισμών βάσει Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε περιοχές που στη συνέχεια κρίθηκαν ως προστατευόμενες, οι εκτάσεις για τις οποίες υπήρξε οριοθέτηση ενόψει οικοδόμησής τους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς για να χαρακτηριστούν στη συνέχεια και αυτές ως προστατευόμενες, οι οικισμοί που κρίθηκαν ως κατολισθίσιμοι κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως ο ίδιος προσανατολίζεται στην ιδέα της συγκρότησης «μιας ομάδας εργασίας, απαρτιζόμενης από ανώτατους υπαλλήλους και νομικούς συμβούλους του υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να υπάρξει συντονισμός. Μια μόνιμη, ει δυνατόν, ομάδα εργασίας, κοινής επίβλεψης και εξέτασης των προβλημάτων, ακόμα και ανά περιοχή. Να βλέπουν σε κάθε νομό τα προβλήματα χωροταξίας και ιδιοκτησίας και να καταλήγουν σε κάποια λύση».
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να αποστείλουν στο υπουργείο τις προτάσεις τους, προκειμένου να τύχουν εξέτασης από την υπό κατάρτιση ομάδα εργασίας, ενόψει της κατάθεσης σχετικού νομοθετήματος, το οποίο θα έχει ως πρώτιστη επιδίωξη το δημόσιο συμφέρον.
Η πρόταση του κ. Καλαφάτη, έγινε ευμενώς δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή Ευβοίας του κόμματος, Βαγγέλη Αποστόλου, να τη χαρακτηρίζει «πάρα πολύ σοβαρή και σημαντική».
«Για πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια πρόταση που να συνδέεται με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος» παρατήρησε ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε:
«Έπρεπε ήδη το υπουργείο Οικονομικών να βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος -γιατί όταν μιλάμε για προστασία δημοσίου συμφέροντος, μιλάμε πρωτίστως για προστασία της δημόσιας γης».
«Η έννοια του δημοσίου συμφέροντος είναι πολύ σχετική», παρατήρησε η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ), κρατώντας πιο επιφυλακτική στάση.
energypress.gr
29/10/13
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου