ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ(Agelioforos.gr)
Το Νυμφαίο δεν αφέθηκε στην τύχη του. Αντιστάθηκε στη μοίρα της εγκατάλειψης και της ερήμωσης και αναδείχτηκε σε ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή χωριά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ζει εδώ και αρκετά χρόνια μια δεύτερη περίοδο ακμής κι έχει γίνει σημείο αναφοράς, όταν μιλάμε για γραφικούς ορεινούς προορισμούς.
Τη δεύτερη νιότη του την οφείλει στη δραστηριοποίηση τις δεκαετίες του '80 και του '90 δυο ανθρώπων που κατάγονται από εκεί, του οινοποιού και δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και του δημοσιογράφου – συγγραφέα και προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Νίκου Μέρτζου, ο οποίος επί τρεις θητείες ήταν πρόεδρος της κοινότητας. Τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών τους είναι θεαματικά και δίνουν το παράδειγμα για την αξιοποίηση και άλλων χωριών.
Η... εκδίκηση των Βορειοελλαδιτών
Μαζί με κάποια άλλα ανάλογης αισθητικής κοντινά χωριά μοιάζει να είναι η... εκδίκηση των Βορειοελλαδιτών για το ότι όλα τα νησιά είναι κοντά στην Αθήνα. Ωστόσο, ακόμη κι αν απαιτείται πολύωρη οδήγηση αξίζει τον κόπο, απλώς είναι λιγάκι δύσκολο το ταξίδι να κρατήσει μόνο ένα Σαββατοκύριακο. Από τη Θεσσαλονίκη, πάντως, απέχει 180 χιλιόμετρα, απόσταση όχι απαγορευτική για ένα διήμερο διάλειμμα από την καθημερινότητα. Είναι πραγματικά παραμυθένια η ατμόσφαιρα στο Νυμφαίο, που σε μαγεύει μόλις το αντικρίσεις, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων στο όρος Βίτσι, σε ένα τοπίο που θυμίζει Αλπεις.
Ξεχάστε το αυτοκίνητο
Μόλις φτάσετε στην είσοδο του χωριού, θα έχετε την ευκαιρία να ξεμουδιάσετε περπατώντας, καθώς θα πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο στο χώρο που υπάρχει εκεί. Εξάλλου, θα ήταν μάλλον παραφωνία μέσα στα υπέροχα καλντερίμια του χωριού να κυκλοφορείτε με το όχημά σας. Το μόνο που χρειάζεται να φροντίσετε είναι να είστε κατάλληλα ντυμένοι, γιατί το κρύο εκεί... δεν αστειεύεται. Αν, μάλιστα, δεν αντέχετε τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, θα πρέπει να επιλέξετε αυτήν την εποχή, που ο καιρός είναι σχετικά ήπιος. Οσο για τη διαμονή, οι επιλογές είναι αρκετές και πάντα υψηλής αισθητικής και σε αρμονία με την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του χωριού.
Βόλτα στο χωριό
Η Νίκειος Σχολή, ένα πραγματικό κόσμημα, δε θα σας ενθουσιάσει μόνο με την εξωτερική της όψη, αλλά θα σας προσφέρει και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πλούσια ιστορία του τόπου, που πρωτοκατοικήθηκε από Βλάχους. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, όπου θα θαυμάσετε τις αποδείξεις της οικονομικής και πολιτιστικής ακμής του Νυμφαίου, αλλά και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια είναι ανάλογης ποιότητας με τα καταλύματα και δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε αυτό που σας πάει πιο πολύ. Το σίγουρο είναι ότι θα απολαύσετε νόστιμα πιάτα σε ωραία ατμόσφαιρα, ενώ το ίδιο ευχαριστημένοι θα μείνετε και από την ποικιλία των προϊόντων που πωλούνται στα καταστήματα του χωριού.
Στον «Αρκτούρο»
Στο μυαλό όλων το Νυμφαίο έχει καταγραφεί ως χωριό με... οικολογικές ευαισθησίες, καθώς έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον «Αρκτούρο», πράγμα λογικό, αφού ιδρύθηκε το 1992 από τον Γιάννη Μπουτάρη και είχε παράλληλη πορεία με την αναγέννηση του χωριού. Το όνομά του σημαίνει «φύλακας της άρκτου» και αυτό πραγματικά είναι. Προσφέρει καταφύγιο σε αρκούδες που έχουν μεγαλώσει στην αιχμαλωσία και δεν μπορούν να επιβιώσουν στο φυσικό περιβάλλον, τις οποίες μπορείτε να δείτε στην περιφραγμένη έκταση, αρκεί να μην πάτε από Ιανουάριο ώς Μάρτιο που πέφτουν σε χειμέρια νάρκη. Για να πάτε θα ακολουθήσετε ένα όμορφο, πέτρινο μονοπάτι και με το εισιτήριο των 6 ευρώ μπορείτε να επισκεφτείτε και το Καταφύγιο του Λύκου, που λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα, αλλά και το Κέντρο Ενημέρωσης στη Νίκειο Σχολή, που θα είναι ανοιχτό το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και τα Χριστούγεννα. Πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε στο τηλέφωνο 23860 41500.
14/10/13
---
--
--
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου