Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Reuters: Η ΔΕΠΑ ζητά μείωση τιμών 15 - 20% από την Gazprom. -Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους, η ελληνική πλευρά ίσως προσφύγει σε διαιτησία.

Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) έχει ζητήσει από τη ρωσική Gazprom να μειώσει τις τιμές της κατά ένα πέμπτο περίπου για να πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα όσο και στη δυτική Ευρώπη, είπαν τη Δευτέρα στο Reuters πηγές του ελληνικού ενεργειακού κλάδου.
Η ΔΕΠΑ και η Gazprom βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες για την επίτευξη διακανονισμού, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους, η ελληνική πλευρά ίσως προσφύγει σε διαιτησία. «Πρέπει να βρεθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους και μετά από αυτό το σημείο η κάθε πλευρά μπορεί βάσει συμβολαίου να παραπέμψει το θέμα σε διαιτησία», εξήγησε ένας από τους αξιωματούχους.



Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ήδη δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι η ΔΕΠΑ θα ζητούσε χαμηλότερες τιμές από την Gazprom, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν το μέγεθος της επιδιωκόμενης έκπτωσης.

Η Gazprom, αναφέρει το Reuters, ήδη αναθεωρεί μακροπρόθεσμα συμβόλαια πελατών της στην Ευρώπη, από όπου αντλεί το 55% περίπου των εσόδων της, επιστρέφοντας μάλιστα και ποσά για να μην χάσει πελάτες.

Η ρωσική εταιρία πιέζεται και από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, που διεξάγουν έρευνα για ενδεχομένως αθέμιτες πρακτικές της. Ωστόσο, οι δραστηριότητες της Gazprom στην Ελλάδα, δεν αποτελούν αντικείμενο της έρευνας.

Η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος πάροχος της ΔΕΠΑ, τροφοδοτώντας την με το 60% περίπου του αερίου που αγοράζει. Η ΔΕΠΑ εισήγαγε 2,3 δισ κυβικά μέτρα από την Gazprom το 2013, συγκριτικά με τα 2,8 δισ που μπορεί να εισάγει ετησίως βάσει του συμβολαίου τους.

Η σύμβαση αυτή λήγει στα τέλη του 2016 και το πιθανότερο είναι να επεκταθεί.

Η ΔΕΠΑ ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές εταιρίες που εξασφάλισε το 2011 έκπτωση από την Gazprom, της τάξης του 7% περίπου. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, επιδιώκει τώρα ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.

Η ΔΕΠΑ καταβάλλει στην Gazprom περίπου 470 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα αερίου, σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Η τιμή αυτή είναι κατά 20% υψηλότερη από τη μεσοσταθισμένη τιμή ομάδας δυτικοευρωπαϊκών χωρών που συμπεριλαμβάνει τη Γαλλία, η Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία.

«Οι συνθήκες στις αγορές ανά την Ευρώπη άλλαξαν από την τελευταία φορά που αναθεωρήθηκαν οι τιμές το 2011», είπε στο Reuters μία από τις πηγές.

Η ΔΕΠΑ θέλει τα συμβόλαια με την Gazprom να αντανακλούν και τις τιμές των κόμβων ανταλλαγής αερίου (hub), σε σχέση με το ισχύον σύστημα που συνδέει τις τιμές αερίου με αυτές του αργού πετρελαίου, του fuel oil και του gasoil.

Από την οπτική γωνία της Gazprom, η Ελλάδα αποτελεί αγορά της Ανατολικής Ευρώπης, όπου συνήθως χρεώνει υψηλότερες τιμές σε σχέση με τη Δύση.

Σύμφωνα με τους Έλληνες αξιωματούχους, οι Ρώσοι προβάλλουν το επιχείρημα ότι χρεώνουν την Ελλάδα παραπάνω γιατί είναι μικρή αγορά που επιπλέον δεν συνδέεται με τα hub της δυτικής Ευρώπης.

Η ιδιωτικοποίηση στο επίκεντρο

Έντονες πιέσεις να μειώσει τις τιμές της δέχεται η ΔΕΠΑ από τους πελάτες της στην Ελλάδα, που παλεύουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.


  • Η ΔΕΠΑ προσπαθεί στο πλαίσιο αυτό να μειώσει τις τιμές της, κάτι που θα τη βοηθήσει επίσης να παραμείνει ανταγωνιστική στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, η οποία απελευθερώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια.


  • Η επιχείρηση κατάφερε ήδη στο τέλος του 2012 να περικόψει κατά 10% τις τιμές προμήθειάς της από την αλγερινή Sonatrach, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της.

Χαμηλότερες τιμές προμήθειας ενδεχομένως να βελτιώσουν και τις προοπτικές αποκρατικοποίησης της εταιρίας μετά το ναυάγιο του περασμένου Ιουνίου.

Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι ο νέος διαγωνισμός, που αναμένεται να προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες, θα γίνει υπό ευνοϊκότερες συνθήκες.

Οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ έχουν μειωθεί κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο που είχαν φτάσει, πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται δε να πέσουν στα 150 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Επιπλέον η επιχείρηση έχει αποπληρώσει το δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ που είχε λάβει πέρυσι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να αντλήσει ρευστότητα.


  • Ο ρόλος της ΔΕΠΑ έχει αναβαθμιστεί μετά την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ από το Αζερμπαϊτζάν ενώ έχει παραμείνει κερδοφόρα εν μέσω της κρίσης, με τα καθαρά κέρδη του ομίλου να ανέρχονται στα 134 εκατ. ευρώ το 2012, παρά την έκτακτη δαπάνη ύψους 94 εκατ. ευρώ για ρύθμιση διαφοράς με τη ΔΕΗ.

Ο όγκος πωλήσεων της εταιρίας προβλέπεται να κυμανθεί στο ύψος του 2012, είπε τρίτη πηγή. Η ΔΕΠA πούλησε το 2012 3,94 bcm, ποσοστό κατά 6,7% χαμηλότερο από την προηγούμενη χρονιά.

 http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=529357
9/9/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin