Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Καϊμακτσαλάν: Ευεργετικές διαδρομές με θερμές στάσεις...

ΤΗΣ ΓΙΟΥΛΗΣ ΑΓΓΕΛΗ (agelioforos.gr)
-
Το έδαφος, σαν νερόμυλος, ρουφάει τα βρόχινα νερά, τα οδηγεί σε μυστικά θερμά μονοπάτια, απ' όπου εκρέουν πιο πλούσια, αιώνες τώρα, στην επιφάνεια αχνίζοντας κι ευεργετώντας. Οι οξιές σε δασωμένες πλαγιές ορθώνονται, σαν τις σάρισες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προς τον ουρανό, διώχνοντας πίσω τις ακτίνες του ήλιου και προστατεύοντας από τις αδιάκριτες διαθέσεις αμέτρητα είδη πανίδας. Απρόσιτοι γκρεμοί και κατηφοριές δείχνουν επιδεικτικά τις κλίσεις τους, νερά τροφοδοτούν, ενυδατώνουν την αισθητική, διατηρώντας το φυσικό κάλλος.


Ακολουθήστε τον κύκλο του νερού προσαρμόζοντας το σώμα στις θερμοκρασίες του και λάβετε τα νοήματα του όρους, ορατά ήδη από τους πρόποδές του, αλλά κι από ψηλά, στις κορυφές του, για γλυκές διαδρομές ή δυνατότερες εξορμήσεις.

Το όρος Βόρας ή Καϊμακτσαλάν (κaymak=κρέμα γάλακτος, δηλαδή καϊμάκι και alan =περιοχή), με ύψος 2.524 μέτρων, είναι από τα ψηλότερα κι ομορφότερα βουνά της Ελλάδας. Στους πρόποδές του επιτρέπει το θεραπευτικό έργο της γης και των υδάτων της, δείχνοντας ανεβαίνοντας την τραχύτητα του χαρακτήρα του.

Πεζοπορία

Εφορμώντας από τα Λουτρά Λουτρακίου ή Πόζαρ (=Κάτω από τη Φωτιά), επιλέξτε το μονοπάτι που χαρτογραφεί τις ομορφιές του βουνού, ακούγοντας το σώμα σας. Η φύση αφουγκράζεται τις ανάγκες σας και προσαρμόζεται, αρκεί να την αγαπάτε.

Περιήγηση, περίπατο ή ορεινή πεζοπορία στο περιβάλλον των Λουτρών μπορείτε να κάνετε χωρίς να έχετε μετάλλιο στην ορειβασία. Λίγο πιο πάνω από τις εγκαταστάσεις της λουτρόπολης, στις πολύφυτες πλαγιές του βουνού, και χωρίς να κουραστείτε, θα βρεθείτε στον Παράδεισο. Πεντακάθαρα νερά κατεβαίνουν βιαστικά, δημιουργώντας καταρράκτες, φυτά, δέντρα και λουλούδια μοιράζουν το τοπίο.

Το φαράγγι των Λουτρών σχίζει με τα νερά του ο θερμοπόταμος «Τόπλιτσας», ο οποίος δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 390 μ. Η πανέμορφη διαδρομή, με πολύ καλή σήμανση, οδηγεί στον καταρράκτη σε υψόμετρο 400 μέτρων. Θα διανύσετε 4,5 χλμ. μέσα σε περιβάλλον ασύλληπτης ομορφιάς, με σύμμαχό σας το βουνό.

Αν η αντοχή σας θέλει να θαυμάσετε τον επόμενο, μεγάλο καταρράκτη, στα 960 μ., συνεχίστε για ακόμη 4,5 χλμ., αλλά το έδαφος από εδώ και πέρα δεν υποκλίνεται, καθώς ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος εξαιτίας της μεγάλης κλίσης.

Από τα Λουτρά ξεκινά και μονοπάτι για Ανω Λουτράκι, με μικρότερο βαθμό δυσκολίας.
Οι πιο έμπειροι πεζοπόροι μπορούν να φτάσουν μέχρι τη δασική θέση Ράμνο Μπορ (=ίσιο πεύκο) απ’ όπου ξεδιπλώνεται στο βλέμμα όλο το μεγαλείο των ψηλότερων κορυφών του Καϊμακτσαλάν.

Και με ποδήλατο

Από το Λουτράκι ξεκινούν κάποιες από τις πιο όμορφες διαδρομές, ιδανικές για ποδήλατο βουνού:
- Διαδρομή μέσα στο υπέροχο μαύρο δάσος με κατεύθυνση το Λουτράκι.
- Διαδρομή μέσα από το πανέμορφο δάσος των Προμάχων που καταλήγει στα Λουτρά.
- Διαδρομή που ξεκινάει από το Βορεινό και αγγίζει την κορυφή «Πίνοβο», όπου βρίσκονται ακόμη τα δυο τεράστια σε μέγεθος συμμαχικά κανόνια από τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο.
- Διαδρομή μέσα από το δάσος Λουτρακίου, δίπλα στη μεθοριακή γραμμή, με πολλές μικρές λίμνες και ποώδη βλάστηση.

Και μετά για λουτροθεραπεία

Οι ποικίλες πεζοπορικές ή ποδηλατικές διαδρομές εισχωρούν στις κρυφές πτυχές του βουνού, αλλά όλες καταλήγουν στην ευεργετική πλευρά της φύσης και των νερών της.
Χαλαρώστε στη μαγευτική αγκαλιά των ιαματικών νερών, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποια πάθηση.

Οι ιαματικές πηγές, με τα νερά τους στους 37 βαθμούς Κελσίου, αναβλύζουν από έναν βράχο, σχηματίζουν μια φυσική κοιλότητα ζεστών αποχρώσεων, τις οποίες ταράζουν τα παγωμένα νερά ενός εντυπωσιακού καταρράκτη. Ζήστε τη δοκιμασία ζεστού – κρύου, μια αξέχαστη εμπειρία.
Στα Λουτρά, εκτός από τη φυσική πισίνα, υπάρχουν υποδομές για λουτροθεραπεία σε κλειστούς περιποιημένους χώρους.


Αξιοθέατα

Στην περιοχή των Λουτρών υπάρχει ένα σύμπλεγμα 16 σπηλαίων και πολλά σπηλαιοκαταφύγια, ενώ αξιόλογα είναι τα ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία. Οστά, αρχαία αντικείμενα και εργαλεία, κεραμικά, ξύλινα και μεταλλικά μπορείτε να δείτε στο Λαογραφικό Μουσείο των Λουτρών, ενώ τα παραδοσιακά γραφικά χωριά στις πλαγιές του Βόρα προσφέρονται για φιλοξενία και καλό φαγητό.

Ο διατηρητέος οικισμός του Αγίου Αθανασίου, μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, η Παναγίτσα, με το αεραθλητικό κέντρο Μακεδονίας-Θράκης, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αθλοτουριστικούς χώρους, με ευκαιρίες για αεραθλητισμό, ανεμόπτερα και αλεξίπτωτο πλαγιάς, ενώ το χιονοδρομικό κέντρο και οι κορυφές του Καϊμακτσαλάν περιμένουν τους λάτρεις του σκι.

Μαύρο δάσος

Ιδιαίτερης οικολογική αξίας είναι το μαύρο δάσος που απλώνεται στις ανατολικές πλαγιές του Βόρα και προς το χιονοδρομικό κέντρο. Σύμφωνα με την παράδοση, οι αρχαίοι Μακεδόνες, με αρχηγό τον Μέγα Αλέξανδρο, από αυτό προμηθεύτηκαν τα ξύλα για να κατασκευάσουν τα μήκους 6 μέτρων ακόντιά τους, τις γνωστές σάρισες.

Μπορείτε να το εξερευνήσετε ξεκινώντας την πεζοπορία σας είτε από το χωριό Ορμα είτε από το χωριό Μεγαπλάτανος.

Πώς θα πάτε

Σε απόσταση μόνον 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, θα φτάσετε στην Αριδαία και στα Λουτρά Πόζαρ, απ' όπου μπορείτε να εξορμήσετε στη γύρω ορεινή περιοχή του Καϊμακτσαλάν και αν επιθυμείτε μπορείτε να επισκεφτείτε και το χιονοδρομικό κέντρο στην κορυφή του βουνού.

Γαστρονομία

Χανούμ μπουρέκ (μελιτζάνα με σουτζουκάκι στο φούρνο), τσουμπλέκι (μελιτζάνα με μοσχαράκι στο πήλινο), χωριάτικα λουκάνικα με πράσο, στιφάδο, εξαιρετικά τυριά, όπως ο αλμυρός μπάτσος, οι φημισμένες κόκκινες πιπεριές Αριδαίας, αποτελούν ξεχωριστές τοπικές γεύσεις. Μην παραλείψετε να γευτείτε ζαρκάδι, αγριογούρουνο με βερίκοκα και δαμάσκηνα ή γουρουνόπουλο στη γάστρα. Συνοδεύστε απαραίτητα με ντόπιο τσίπουρο ή κρασί.
25/9/13 
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin