Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα

Μια από τις καινοτόμες εισηγήσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας όσον αφορά τη συμμετοχή του πολίτη στη δημοκρατική ζωή της Ένωσης, στη διαδικασία ορισμού της πολιτικής ατζέντας, είναι η δυνατότητα που δίδεται πλέον στον πολίτη υπό ορισμένες συγκεκριμένες συνθήκες να προτείνει θέματα για νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω μιας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας των Πολιτών. Οι εν λόγω συνθήκες περιλαμβάνουν εκτός των άλλων την ανάγκη να συνυπογράψουν την Πρωτοβουλία εντός του έτους ένα εκατομμύριο πολίτες, που να προέρχονται από τουλάχιστον εφτά διαφορετικά κράτη μέλη. Για να πετύχει κάτι τέτοιο, χρειάζεται πολλή δουλειά και κυρίως πολύς συντονισμός, καθώς η εκστρατεία κατ' ανάγκην πρέπει να είναι διεθνής και πολύγλωσση.
Την 1 Απριλίου 2012 κατατέθηκε μια Πρωτοβουλία των Πολιτών με τίτλο «Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα»!
Με βάση το ψήφισμα του ΟΗΕ, που αναγνώρισε το 2010 την απόλαυση ύδρευσης και αποχέτευσης ως καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα, η Πρωτοβουλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υλοποιήσει στον βαθμό που γίνεται το ανθρώπινο δικαίωμα αυτό τόσο εντός όσο εκτός της Ένωσης, βάζοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πιο πάνω από τα συμφέροντα της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, ζητά: να αναφέρεται το ανθρώπινο δικαίωμα απόλαυσης ύδρευσης και αποχέτευσης σε κάθε ανακοίνωση της Ένωσης περί ύδρευσης ή/και αποχέτευσης· να εξασφαλίζεται ασφαλές, καθαρό και φθηνό νερό καθώς και υπηρεσίες αποχέτευσης για το σύνολο του πληθυσμού των κρατών μελών· να μη μετατραπούν οι υπηρεσίες ύδρευσης σε εμπορικές υπηρεσίες, εξαιρώντας τις από τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς· να στηριχθεί η εγκαθίδρυση ενός ευρωπαϊκού συστήματος συγκριτικής αξιολόγησης των δημοσίων επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών ύδρευσης· και να σχεδιάσει έναν κώδικα διακυβέρνησης για τις εταιρείες ύδρευσης εντός της Ένωσης.
Το ζήτημα της πρόσβασης σε καθαρό νερό μάς αγγίζει ιδιαίτερα στην Κύπρο. Η κλιματική αλλαγή έχει, και θα συνεχίσει να έχει, αρνητική επίδραση στην περιοχή μας, ιδιαίτερα όσον αφορά την ποιότητα του αέρα και τη διαθεσιμότητα γλυκού νερού, τα οποία έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, στη γεωργία, στην ασφάλεια τροφίμων, κτλ. Μας αγγίζουν επίσης επειδή σε περιόδους κρίσης πολλά θυσιάζονται στο όνομα της λιτότητας. Γίνονται, πράγματι, πολλές συζητήσεις και εισηγήσεις για την αποκρατικοποίηση ή την ιδιωτικοποίηση εταιρειών που δεν είναι κερδοφόρες. Αλλά θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νουν τον τελικό μας σκοπό. Ας σφίξουμε τις ζώνες μας, ας κάνουμε θυσίες (δεν έχουμε και πολύ επιλογή), αλλά να φροντίσουμε να μη ρίξουμε το μωρό μαζί με το νερό του μπάνιου.
Εάν συμφωνείτε ότι το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης ή η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα μας αλλά και παντού στον κόσμο είναι επιβλαβής διότι μας αφαιρεί το δικαίωμα στο νερό, στηρίξτε την εν λόγω Πρωτοβουλία υπογράφοντάς την (www.right2water.eu). Θα διοργανωθεί δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη, 19 Μαρτίου, και θα ήταν καλό ώς τότε να έχουν μαζευτεί όσες περισσότερες υπογραφές γίνεται, ώστε να σταλεί ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για το τι θέλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, το τι περιμένουν αλλά και το ποια γραμμή αρνούνται να διασχίσουν και το ποιες παραχωρήσεις δε θα κάνουν.
Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ
Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ, Αριστερά, Νέες Δυνάμεις

 .sigmalive.com/simerini
5/2/13 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin