EurActiv.gr
Η Κομισιόν σχεδιάζει να επανεισάγει μια ρήτρα «υπερπιστώσεων» η οποία θα επιβραβεύει τους κατασκευαστές που στρέφονται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με άδειες για υψηλά ενεργειοβόρες εκπομπές.
Η αμφιλεγόμενη ρήτρα θα αποτελέσει μέρος των προτάσεων για τη μείωση του CO2 στα αυτοκίνητα, που θα ανακοινωθεί σήμερα (11 Ιουλίου).
Ο γενικός στόχος για το 2020- 95 γραμμάρια CO2 ανά χλμ για τα αυτοκίνητα και 147 γραμμάρια/χλμ για τα φορτηγά- αναμένεται να μην αλλάξει.
Ωστόσο πηγές λένε ότι το όριο «υπερπίστωσης» για τα αυτοκίνητα θα μειωθεί στα 35 γραμμάρια/χλμ, με «πολλαπλασιαστικό παράγοντα 1.3, και ανώτατο όριο 20,000 οχημάτων ανά κατασκευαστή.
Σήμερα, μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως το Vauxhall Ampera, πληρούν τις προϋποθέσεις για το σύστημα υπερπιστώσεων. Ωστόσο κριτικές λένε ότι όταν υπολογίζεται ο πλήρης κύκλος ζωής των εκπομπών ακόμη και των πιο αποδοτικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να φθάσει και στα 60 γραμμάρια/χλμ.
Ο Greg Archer από την ΜΚΟ Transport and Environment, είπε ότι θα ήταν «λυπηρό» να εισαχθούν εκ νέου οι υπερπιστώσεις στην πρόταση.
«Απλά μειώνουν την ανάγκη οι κατασκευαστές να βελτιώσουν την απόδοση των συμβατικών αυτοκινήτων», είπε. «Θα κοστίσει χρήματα στους οδηγούς με υψηλότερους λογαριασμούς καυσίμων».
Περίπλοκη γλώσσα
Η περίπλοκη γλώσσα που έχει χρησιμοποιηθεί κρύβει μια ιστορία συνεχών διαβουλεύσεων ανάμεσα σε κατασκευαστές αυτοκινήτων που αντιμάχονται τους σκληρούς κανόνες ενεργειακής απόδοσης, περιβαλλοντικές οργανώσεις και προσπάθειες των Βρυξελλών να ισορροπήσουν ανάμεσα σε αυτές τις πιέσεις και τις δικές τους εσωτερικές τριβές.
Η Διεύθυνση Επιχειρήσεων της Κομισιόν για παράδειγμα, υποστηρίζει τις υπερπιστώσεις, σε αντίθεση με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
Οι υπερπιστώσεις εισήχθησαν για πρώτη φορά στον τελευταίο γύρο κανονισμών για την απόδοση των καυσίμων το 2008, προκειμένου να δελεάσουν τις εταιρείες να κατασκευάζουν οχήματα με εκπομπές κάτω από τα 50 γραμμάρια/χλμ.
Μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό, και καθώς το ποσοστό ήταν σημαντικά κάτω από τα 175 γραμμάρια/χλμ για το 2017, κάθε όχημα που εξέπεμπε λιγότερα από 50 γραμμάρια/χλμ προσμετρούταν σαν 3.5 οχήματα, επιτρέποντας στους κατασκευαστές να εκπέμψουν τν αντίστοιχη πρόσθετη ποσότητα CO2 από άλλα οχήματά τους, το ανώτατο 25,000 οχήματα ανά κατασκευαστή αυτοκινήτων.
«Η νομοθεσία έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη καινούριων τεχνολογιών, παρά το υψηλό κόστος, δίνοντας υπερπιστώσεις για αυτοκίνητα που εκπέμπουν λιγότερα από 50 γραμμάρια/χλμ μέχρι το 2015», είχε πει τότε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.
Επιβατικά αυτοκίνητα
Ωστόσο σήμερα τα επιβατικά αυτοκίνητα είναι υπεύθυνα για περίπου το 12% της ρύπανσης CO2 στην Ευρώπη, ενώ έχουν αυξηθεί και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες μετά την αύξηση 26% των εκπομπών στους δρόμους μεταξύ 1990 και 2008.
Η αυτοκινητοβιομηχανία λέει ότι οι κανονισμοί απόδοσης των καυσίμων οδηγούν σε αύξηση του κόστους που πρέπει να περάσει πίσω στον καταναλωτή, πλήττοντας έτσι τις πωλήσεις αυτοκινήτων.
Ωστόσο αυτό αμφισβητείται, και πολλοί λένε ότι η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων έκανε μεγάλο λόμπυ για εξαίρεση στις υπερπιστώσεις στην τρέχουσα νομοθεσία. Εκπρόσωπος της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων αρνήθηκε να σχολιάσει τις νέες προτάσεις της ΕΕ, μέχρι να δημοσιευθούν.
Οποιαδήποτε υποχώρηση στο ζήτημα των υπερπιστώσεων έχει καταδικαστεί από την ένωση ευρωπαίων καταναλωτών (BEUC), ενώ δε θα είναι και ιδιαίτερα δημοφιλής στης αυτοκινητοβιομηχανία.
Η EurActiv είδε μια επιστολή που στάλθηκε στον πρόεδρο της Κομισιόν José Manuel Barroso, από την «Cleaner Car Contracts», μια ένωση ενοικιαστών και ιδιοκτητών στόλων αυτοκινήτων, καλώντας την Κομισιόν να είναι «το δυνατό πιο φιλόδοξη» στις προτάσεις της.
«Τα παραθυράκια, οι υπερπιστώσεις ή άλλες λεπτομέρειες που οδηγούν σε στήριξη συγκεκριμένων τεχνολογιών δεν είναι ευπρόσδεκτες, διότι καθιστούν τις λογικές αποφάσεις βασισμένες στο κόστος αδικαιολόγητα περίπλοκες και μη προβλέψιμες», αναφέρουν.
«Επιπλέον, επιβραδύνουν τις βελτιώσεις στην απόδοση των καυσίμων», προσθέτουν.
EurActiv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου