Με δεδομένο ότι η επανεκκίνηση των εργασιών στους μεγάλους οδικούς άξονες είναι ακόμα μετέωρη
Στον κλάδο της ενέργειας και συγκεκριμένα της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ποντάρουν οι περισσότεροι από τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους προκειμένου να επιβιώσουν και φέτος από την οικονομική κρίση και την ύφεση, δεδομένου ότι η επανεκκίνηση των εργασιών στους μεγάλους οδικούς άξονες είναι ακόμα μετέωρη.
Επιπλέον, η αύξηση των εσόδων από τα δημόσια έργα δεν συνιστά πιθανή προοπτική, τουλάχιστον για φέτος, καθώς η χρηματοδότηση παραμένει προβληματική, είτε πρόκειται για έργα με συμμετοχή μόνο του ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε. είτε πρόκειται για έργα με σύμβαση παραχώρησης, όπου τη χρηματοδότηση πρέπει να εξασφαλίσουν οι ιδιώτες.
Ηδη, άλλωστε, τα πρώτα μηνύματα από το οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για πιθανή νέα περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της Δημόσιας Διοίκησης. Ταυτόχρονα, η εξασφάλιση εναλλακτικών πόρων για έργα υποδομών και τροφοδότηση της ανάπτυξης, είτε από το ΕΣΠΑ είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κάτι για το οποίο εργάζεται το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης, θα απαιτήσει εύλογα κάποιο χρόνο.
Ετσι, οι κατασκευαστές υποχρεωτικά στρέφονται σε δύο άξονες προκειμένου να συντηρηθούν. Από τη μία πλευρά αναζητούν έργα στο εξωτερικό, με σημείο αναφοράς τις χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Εκεί, βέβαια, καλούνται να αντιπαρέλθουν και το ζήτημα της εξασφάλισης εγγυητικών επιστολών για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, καθώς σχεδόν όλες οι ξένες τράπεζες εφαρμόζουν πολύ αυστηρά κριτήρια όταν πρόκειται για επιχειρήσεις από την Ελλάδα, λόγω του υψηλού ρίσκου που συνοδεύει τη χώρα μας. Ετσι, η μόνη δραστηριότητα, εκτός από τις παραχωρήσεις (π.χ. Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου), που σήμερα συνεισφέρει σταθερά έσοδα στις εταιρείες είναι εκείνη της παραγωγής ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναδειχθεί σε ισχυρή «παίκτρια», που μάλιστα επεκτείνεται και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ. Εντός του προσεχούς διμήνου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της κατασκευής των συνολικά 10 αιολικών πάρκων που σχεδιάζονται στις ΗΠΑ, μετά την αγορά ισάριθμου αριθμού εταιρειών που κατείχαν τις σχετικές άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών πάρκων. Η απόκτηση έγινε πριν από ένα και πλέον χρόνο αντί ποσού 20,5 εκατ. δολαρίων. Μέσω των εν λόγω εταιρειών, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει 20ετές κλειστό συμβόλαιο για την πώληση του παραγόμενου ρεύματος από τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα. Στην ενέργεια, ο όμιλος έχει σε λειτουργία ή υπό κατασκευήν μονάδες συνολικής ισχύος 733 MW (θερμικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά) καθώς και άδειες 1.500 MW μόνο στην Ελλάδα.
Οπως ανακοινώθηκε στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξασφάλισε χρηματοδότηση (μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) της τάξεως των 337 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 148 εκατ. ευρώ αφορούν την επένδυση στα αιολικά πάρκα των ΗΠΑ, ενώ 133 εκατ. ευρώ σε αντίστοιχα έργα, κυρίως ενεργειακού χαρακτήρα στην Ελλάδα. Τα κεφάλαια αυτά αρκούν για την κάλυψη των αναγκών του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου έως και το τέλος του 2013. Ενδεικτικό πάντως της μεγάλης ανάπτυξης του κλάδου είναι το γεγονός ότι έχει αναδειχθεί στο πιο ακριβό περιουσιακό στοιχείο, με αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον κατασκευαστικό κλάδο, η αποτίμηση του οποίου δεν ξεπέρασε τα 740 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάκτωρ, που επίσης έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στον κλάδο της ενέργειας, τα αποτελέσματα φαίνεται πως είναι κάπως διαφοροποιημένα, καθώς ο όμιλος φέρεται να αναζητεί στρατηγικούς εταίρους ή ακόμα και πιθανούς αγοραστές για τμήματα που δεν άπτονται του αμιγούς αντικειμένου του. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο πώλησης της θυγατρικής «Ανεμος», που αναπτύσσει αιολικά πάρκα, καθώς η διοίκηση δρομολογεί ευρύ σχέδιο αναδιοργάνωσης του ομίλου. Η Ελλάκτωρ έχει συνολικά αναπτύξει έργα ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 129 MW, ενώ υπό κατασκευήν βρίσκονται έργα επιπλέον 101 MW.
Του Νικου Χ. Ρουσανογλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου