Διεθνής ομάδα επιστημόνων από το γερμανικό πανεπιστήμιο “Ιωάννης Γουτεμβέργιος” στο Μάιντς, επικεφαλής της οποίας ήταν ο καθηγητής Γιαν Εσπερ, κατάφερε να υπολογίσει με ακρίβεια το κλίμα που επικρατούσε στην Ευρώπη τις δύο τελευταίες χιλιετίες.
Η μέθοδος υπολογισμού στηρίχτηκε στην εξέταση ήμι-απολιθωμένων κορμών ελάτων στην Λαπωνία. Με τον τρόπο αυτό μπόρεσε να προσδιοριστεί με ακρίβεια το κλίμα που επικρατούσε στην Ευρώπη πριν από 2000 χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 138 π.Χ.
Για πρώτη φορά μπόρεσαν οι επιστήμονες να προσδιορίσουν με τόση ακρίβεια την εξέλιξη του κλίματος στην Ευρώπη.Το ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα αυτή είναι οι θερμοκρασίες είχαν πτωτική πορεία, δηλαδή το κλίμα πάνω στην γη γινόταν όλο και πιο δροσερό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Εστερ, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ερευνητών για το κλίμα που επικρατούσε στην ρωμαϊκή εποχή και στον μεσαίωνα ήταν εσφαλμένες γιατί έδιναν χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τις πραγματικές.
Από την έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change, μπορούν να προκύψουν σημαντικά οφέλη για την ανθρωπότητα, γιατί θα μπορέσει να προσδιοριστεί με ακρίβεια το κλίμα που θα υπάρχει τις επόμενες δεκαετίες.
Οι δακτύλιοι που υπάρχουν στους κορμούς των δέντρων μπορούν να φανούν χρήσιμοι και στην παλαιοκλιματική επιστήμη. Μέχρι τώρα βοηθούσαν στην χρονολόγηση των αρχαιοτήτων, ενώ τώρα θα μπορούν να δώσουν και πληροφορίες για το κλίμα που επικρατούσε ανά εποχή.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Λαπωνία γιατί στο μέρος αυτό πέφτουν έλατα μέσα στις λίμνες, όπου και διατηρούνται για χιλιάδες χρόνια. Από την πυκνότητα των δακτυλίων προκύπτουν ακριβή και αξιόπιστα στοιχεία για τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή της μετανάστευσης των λαών και τον μικρό παγετώνα που ακολούθησε λίγο αργότερα.
Από την λεπτομερή ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι η μέση θερμοκρασία μειωνόταν κατά 0.3 βαθμούς Κελσίου ανά χιλιετία και αυτό λόγω της σταδιακής απομάκρυνσης της γης από τον ήλιο.
Η διαφορά δεν φαίνεται μεγάλη, όμως η υπερθέρμανση του πλανήτη, που απασχολεί σήμερα σοβαρά την ανθρωπότητα, δημιουργήθηκε από την άνοδο της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου.
-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου