Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Νορβηγία: Ανεστάλησαν οι πωλήσεις όπλων στα ΗΑΕ, λόγω Υεμένης

Υεμένη
Την αναστολή των εξαγωγών όπλων και πυρομαχικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισε η κυβέρνηση της Νορβηγίας, εξαιτίας των ανησυχιών ότι θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στην Υεμένη.

Τα ΗΑΕ συμμετέχουν στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που συγκροτήθηκε το 2015 και επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά. Έκτοτε, οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον ανθρώπων, ενώ 3 εκατομμύρια άτομα έχουν εκτοπιστεί, με τη χώρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, μολονότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι πυρομαχικά κατασκευασμένα στη Νορβηγία έχουν χρησιμοποιηθεί στην Υεμένη, ο κίνδυνος να συμβεί αυτό αυξάνεται εξαιτίας της εμπλοκής των ΗΑΕ στη σύρραξη.

Οι προϋπάρχουσες άδειες για την εξαγωγή όπλων και πυρομαχικών ακυρώθηκαν προσωρινά και δεν θα εκδοθούν νέες υπό τις παρούσες συνθήκες. Η απόφαση της νορβηγικής διπλωματίας πάρθηκε την 19η Δεκεμβρίου αλλά δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι χθες.
 naftemporiki.gr
 4/1/18
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin