Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

η αμερικανική κυβέρνηση θα επιστρέψει την διπλωματική ιδιοκτησία στην Ρωσία, μόνο αν εκείνη επιδείξει «έντιμες προθέσεις» στη Συρία
Νέα ένταση δημιουργήθηκε και πάλι στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσινγκτον, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN o σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Σεμπάστιαν Γκόρκα, ο οποίος είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα επιστρέψει την διπλωματική ιδιοκτησία στην Ρωσία, μόνο αν εκείνη επιδείξει «έντιμες προθέσεις» στη Συρία.


Η αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν άμεση. «Η επιστροφή της διπλωματικής ιδιοκτησίας στη Ρωσία δεν μπορεί να εξαρτάται από οποιουσδήποτε όρους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως «αυτό έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο». Ο Πεσκόφ μάλιστα, παρά την κατηγορηματική του δήλωση, είπε «πως πρόκειται μάλλον για μια λαθεμένη διατύπωση, επειδή δεν μπορεί να γίνει λόγος για κάτι παρόμοιο».

Αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Κονσταντίν Κόσατσεφ, έγραψε στο ιστολόγιο του στο Facebook ότι «οι υποδείξεις του Λευκού Οίκου, που λένε ότι αν η Ρωσία δείξει ''καλή θέληση'' όσον αφορά την ειρήνευση στην Συρία θα υπάρξουν πιθανότητες να της επιστραφεί η διπλωματική ιδιοκτησία, είναι το ίδιο κυνικές, όπως και το ίδιο το γεγονός της κατάσχεσης». Στην ίδιο σχόλιο ο Κόσατσεφ, γράφει επίσης ότι «οι διπλωματικές σχέσεις δεν είναι ο τομέας στον οποίο μπορεί κάποιος να εκβιάζει και να θέτει όρους" και πως "συναλλαγές στην περίπτωση αυτή δεν μπορούν να υπάρξουν».

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να δώσουν βίζα σε 35 Ρώσους διπλωμάτες, που πρέπει να πάνε στις ΗΠΑ και να αντικαταστήσουν του 35 διπλωμάτες που είχε απελάσει η κυβέρνηση Ομπάμα τον Δεκέμβριο του 2016. «Η Ουάσιγκτον όχι μόνο δεν αναίρεσε την απόφαση για την απέλαση των διπλωματών μας, αλλά αρνείται επιπλέον να δώσει βίζα και σε εκείνους που πρέπει να πάνε να τους αντικαταστήσουν» τόνισε.
  zougla.gr
14/7/17
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin