Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή

Με μία ιδιαίτερα σκληρή μάχη εντός της Βουλής πραγματοποιήθηκε χθες η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία που είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.


Η συζήτηση χτύπησε αρκετές φορές "κόκκινο" ενώ δεν έλλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις ανάμεσα στον επικεφαλής της ΝΔ και τον πρωθυπουργό .

Παράλληλα, σύσσωμη η αντιπολίτευση έβαλε στο στόχαστρο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ανοίγοντας τη διαδικασία ο πρωθυπουργός  υπεραμύνθηκε της συμφωνίας χαρακτηρίζοντάς την «καλή κατά γενική ομολογία».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα. «Ας απολογηθούν οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «η ελληνική οικονομία διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς το δανεισμό της», επισημαίνοντας ότι η συμφωνία του Eurogroup έχει θετικό ορόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Πέντε στόχους είχε θέσει η κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο: γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, ρύθμιση για το χρέος, συμμετοχή στο QE, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλά πλεονάσματα.

» Δικοί σας οι πέντε στόχοι, δικές σας και οι αστοχίες» είπε και πρόσθεσε: «Η αποτυχία σας είναι καθολική. Διαβάσατε για μια ακόμα φορά λάθος τους διεθνείς συσχετισμούς» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τις συμπεριφορές υπουργών, όπως ο Πάνος Καμμένος και ο Παύλος Πολάκης, αναρωτώμενος μάλιστα για τον πρώτο αν απολαμβάνει κάποιου είδους ακαταλόγιστο.

Στο μεταξύ, αυξημένη φορολογική επιβάρυνση για τους Έλληνες πολίτες διαπιστώνει η Ernst & Young (EY), σε έκθεσή της για το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα και τον φορολογικό ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η αυξημένη επιβάρυνση προκύπτει κυρίως, από τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά και από τους αυξημένους φόρους κατανάλωσης σε προϊόντα, όπως τα καπνικά, ο καφές, η μπύρα κ.α.

Παρ’ όλα αυτά, η ΕΥ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από φορείς της αγοράς, με στόχο τόσο την ελάφρυνση της επιβάρυνσης, όσο και τις αλλαγές στη φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών και των αποσβέσεων.

Όσον αφορά το διεθνές φορολογικό πλαίσιο, στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η συνεχιζόμενη υποτονική ανάπτυξη εξακολουθούν να μετασχηματίζουν δραστικά το φορολογικό τοπίο, οδηγώντας πολλές χώρες στην υιοθέτηση νέων ή στη βελτίωση υφιστάμενων επιχειρηματικών κινήτρων.

Όπως επισημαίνεται, επίσης, ενώ η μακροπρόθεσμη τάση των χωρών να επιδιώκουν μία στρατηγική χαμηλών συντελεστών παραμένει ισχυρή, η εφαρμογή των συστάσεων των G20 - ΟΟΣΑ και των σχεδίων νομοθετικής πρότασης που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποχρεώνουν σήμερα τις κυβερνήσεις των χωρών να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές φορολογικών μεταρρυθμίσεων για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στη διεθνή φορολογική σκηνή.
  elzoni.gr
4/7/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin