Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Στο επόμενο Eurogroup με παλιές λύσεις

Σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο έχει τοποθετηθεί ο πήχης των προσδοκιών από το επικείμενο Eurogroup στο οποίο θα βρίσκεται στο επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα.


Σύμφωνα με όσα διαμηνύουν ευρωπαϊκές πηγές, η συμβιβαστική λύση θα βασίζεται στη συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου του 2016, που προβλέπει συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Αν και η ελληνική πλευρά αναμένει την επίτευξη συμφωνίας στις 15 Ιουνίου, η άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δε φαίνεται να είναι πολύ πιθανή.

Συγκεκριμένα, απίθανη θεωρεί το πρακτορείο Bloomberg την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς οι Ευρωπαίοι πιστωτές εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν στην περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, πιθανώς θα υπάρξει μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας, μία εξέλιξη η οποία θεωρείται αναγκαία για ορισμένα κράτη-μέλη.

Ωστόσο, αυτή η συμφωνία ενδεχομένως να μην πείσει το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ να προχωρήσει στην αγορά ελληνικών ομολόγων, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο, με γνώση επί των εξελίξεων.

Το κλειδί για να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές είναι η αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το μεσημέρι της Τρίτης. Έτσι, πρόσθεσε, θα δοθεί η δυνατότητα για θετικά έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ.

Πρόκειται, συμπλήρωσε, για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.

Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουν σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του Eurogroup του Μαΐου, η πρότασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, να μην συμφωνήσει στο Eurogroup και να οδηγηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα ζητήσουν από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στο μεταξύ, πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα.

«Θα το καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα δείτε» δήλωσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο Βερολίνο.
  [elzoni.gr]
14/6/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin