Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Κύπρος: Σε τέσσερις πυλώνες το έγγραφο που ετοίμασαν τα ΗΕ

Σε τέσσερις βασικούς πυλώνες με καταγεγραμμένες τις θέσεις και τοποθετήσεις των πλευρών σε ό,τι αφορά τα διάφορα επίπεδα ασφάλειας, τη συνταγματική, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, και την εφαρμογή της λύσης, χωρίζεται το έγγραφο που έχουν ετοιμάσει τα Ηνωμένα Έθνη για τη νέα Διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, στο έγγραφο το οποίο αποτελείται από εννέα σελίδες, υπάρχει και ως παράρτημα το έγγραφο που είχε ετοιμασθεί στο Μον Πελεράν Τρία, με τις θέσεις που είχαν καταγράψει οι πλευρές. Περιέχονται, επίσης,  αναφορές με βάση τις οποίες ξεκαθαρίζεται ότι σκοπός του εγγράφου είναι να δώσει το πλαίσιο που θα καθοδηγήσει τις διαπραγματεύσεις για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις στη νέα Διάσκεψη με στόχο να διευκολυνθεί ένα αμοιβαίως αποδεκτό αποτέλεσμα.

 Υπάρχει, επίσης, υπόμνηση ότι η ασφάλεια της μίας πλευράς δεν πρέπει να είναι σε βάρος των ανησυχιών της άλλης, όπως συμφωνήθηκε στην πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης και στην ανακοίνωση που εξεδόθη ακολούθως, καθώς και αναφορά ότι οι συνομιλίες στα άλλα εκκρεμούντα θέματα θα συζητούνται παράλληλα.

 Στο έγγραφο αναγνωρίζεται ότι το θέμα της ασφάλειας θα κρίνει εάν θα επιτευχθεί συνολική λύση αποδεκτή και μέσω δημοψηφισμάτων και ότι η λύση θα εδράζεται επί των αρχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επισήμανση ότι η Κύπρος καλύπτεται από ένα ευρύ πλαίσιο διεθνούς δικαίου με την ιδιότητα του μέλους της Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, στο έγγραφο δεν περιλαμβάνονται οποιεσδήποτε γεφυρωτικές προτάσεις ή ιδέες από πλευράς Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: ΡΙΚ – Στέλλα Μιχαήλ
21/6/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin