Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Ναυάγιο για το πλεόνασμα

Με μειωμένα έσοδα κατά 1 δισ. ευρώ ευρώ, έναντι του στόχου κλείνει ο προϋπολογισμός το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου.


Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο αυτό οφείλεται κυρίως στη μη έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση των αεροδρομίων στη Fraport, με αποτέλεσμα το τίμημα, ύψους 1,234 δισ. ευρώ, να μην καταγραφεί όπως είχε προϋπολογιστεί στα έσοδα του Μαρτίου.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, αν και παραμένει άνω του στόχου, εμφανίζεται αισθητά «αδυνατισμένο» στο 1,06 δισ. ευρώ, έναντι 1,86 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2016.

Η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μόνο κατά 76 εκατ. ευρώ, όταν τους τελευταίους μήνες κατέγραφε εντυπωσιακά νούμερα, καθώς και η υστέρηση των εσόδων δημιουργούν προς το παρόν προβληματισμό. Με την έκδοση, ωστόσο, των οριστικών στοιχείων και την ακριβή κατανομή μεταξύ των κατηγοριών των εσόδων θα φανεί αν αυτή η «κόπωση» οφείλεται μόνο σε συγκυριακούς παράγοντες ή υπάρχει λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των στόχων που έχουν τεθεί για φέτος.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες καταγράφηκε η γνωστή υπερσυγκράτηση, τακτική που φαίνεται να άλλαξε μόνο τον Μάρτιο, οπότε οι δαπάνες για πρώτη φορά κινούνται εντός των προκαθορισμένων στόχων.
  elzoni.gr
19/4/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin