Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ανησυχία του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία

Το σχέδιο αναθεώρησης του τουρκικού συντάγματος, που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου της Τουρκίας και το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου, μπορεί να εκτροχιάσει τη χώρα οδηγώντας την σε ένα "απολυταρχικό προεδρικό σύστημα", προειδοποίησαν σήμερα οι συνταγματολόγοι του Συμβουλίου της Ευρώπης.


"Καταργώντας το σύστημα των αναγκαίων ελέγχων και εξισορροπήσεων" οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις "δεν θα σέβονται το μοντέλο ενός δημοκρατικού προεδρικού συστήματος που βασίζεται στη διάκριση των εξουσιών", εξηγούν οι ειδικοί σε θέματα συνταγματικού δικαίου που μετέχουν στην "Επιτροπή της Βενετίας" του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Λόγω αυτού, υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να μετατραπεί σε ένα "απολυταρχικό προεδρικό σύστημα" προσθέτουν οι ειδικοί, υπογραμμίζοντας ότι ασφαλώς κάθε κράτος "έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δικό του πολιτικό σύστημα, είτε αυτό είναι προεδρικό, είτε είναι κοινοβουλευτικό" ή άλλο όμως αυτό το δικαίωμα "δεν είναι χωρίς όρους".
    imerisia.gr
10/3/17
-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin