Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Οι θεσμοί αναμένουν και δεν... επιστρέφουν

Οι θεσμοί δεν έχουν λάβει ακόμη την απάντηση από την κυβέρνηση, εάν αποδέχεται ή όχι την πρόταση της περασμένης Παρασκευής, συνεπώς προς το παρόν δεν τίθεται θέμα επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.


Αυτό επισήμανε χθες πηγή της Ευρωζώνης με εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη συνέχεια, ωστόσο είναι προφανές ότι όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες χωρίς να επιστρέφουν οι θεσμοί στην Ελλάδα τόσο απομακρύνεται η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα κοινοτική πηγή υπογράμμιζε ότι εάν δεν επιστρέψουν οι επικεφαλής μέχρι την Τρίτη, δηλαδή σήμερα, τότε τα πράγματα χρονικά δυσκολεύουν πάρα πολύ γιατί θα πρέπει πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, να ετοιμαστεί η σχετική έκθεση των θεσμών και στη συνέχεια να υποβληθεί πρόταση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν σε λίγα 24ωρα.

Η κοινή πρόταση των θεσμών προς την κυβέρνηση προβλέπει τη λήψη προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) για τη διασφάλιση του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Τα μέτρα διαιρούνται σε δύο πακέτα, το πρώτο ύψους 1,8% θα πρέπει να νομοθετηθεί τώρα και το δεύτερο μετά το 2018. Και τα δύο θα εφαρμοστούν εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πάντως, μπορεί οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να εμφανίζονται με ενιαία θέση σε σχέση με τα προληπτικά μέτρα που ζήτησαν την Παρασκευή, ωστόσο χθες κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν, όπως ο αντιπρόεδρος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αμφισβήτησαν έντονα τη θέση του ΔΝΤ, θεωρώντας ότι βασίζεται σε απαισιόδοξο σενάριο για την ελληνική οικονομία.
 [naftemporiki.gr]
14/2/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin