Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Νέα πτώση της λίρας μετά την επίθεση στην Πόλη

Νέα πτώση, 1,5%, σημείωσε χθες η τουρκική λίρα, αφού επιδεινώνεται διαρκώς το κλίμα στη χώρα μετά και την τελευταία τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ανήμερα την Πρωτοχρονιά και καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν ένα νόμισμα που βρίσκεται σε συνεχή πτώση επί μήνες.


 Μετά την τελευταία υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος, ένα δολάριο ισοδυναμεί με 3,5993 τουρκικές λίρες.

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση του νομίσματος της γείτονος χώρας, που στη διάρκεια του περασμένου έτους έχασε περισσότερο από το 17% της αξίας του, οφείλεται στην εντεινόμενη ανασφάλεια που επικρατεί μετά τις επανειλημμένες τρομοκρατικές επιθέσεις και την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, αλλά και στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί έκτοτε.

Παράλληλα, όμως, ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας για τη λίρα είναι ο πληθωρισμός που τον Δεκέμβριο σημείωσε μεγαλύτερη επιδείνωση από τις προβλέψεις, φθάνοντας το 8,5% από το 7% του Νοεμβρίου. Εχει, άλλωστε, αντιστραφεί πλήρως η άλλοτε ανοδική πορεία της τουρκικής οικονομίας, με το ΑΕΠ της χώρας να έχει συρρικνωθεί κατά 1,8% το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, δηλαδή αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, έπειτα από την ανάπτυξη κατά 4,5% στην Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2016.
  kathimerini.com.cy
4/1/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin