Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Ιστορικός εορτασμός των Θεοφανείων στη Σμύρνη για πρώτη φορά μετά το 1922

Νέα σελίδα γράφτηκε ανήμερα των Θεοφανείων για την Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης, η οποία έχει ανασυσταθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς στην προκυμαία τής ιστορικής για τον ελληνισμό πόλης τελέστηκε, υπό καταρρακτώδη βροχή, ο αγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα από τον εκλεγέντα τον περασμένο Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά, μετά το 1922, μητροπολίτη Σμύρνης, Βαρθολομαίο.


Δίπλα του, ο επίσκοπος Ερυθρών, Κύριλλος, ο οποίος επίσης εξελέγη τον Σεπτέμβριο. Πέρσι ο αγιασμός είχε γίνει επίσημα για πρώτη φορά από τον κ. Κύριλλο, ο οποίος αρχιμανδρίτης το 2013 τοποθετήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ιερατικός προϊστάμενος στη Σμύρνη. Η άδεια για την τελετή του αγιασμού των υδάτων δόθηκε από τις τουρκικές Αρχές το περασμένο Σάββατο και παρά τη χθεσινή φονική έκρηξη δεν ανακλήθηκε.

Η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα έγινε από εξέδρα, στην οποία βρίσκονταν ο μητροπολίτης Σμύρνης, ο επίσκοπος Ερυθρών, οι ιερείς, η γενική πρόξενος της Ελλάδας, Αργυρώ Παπούλια, ο δήμαρχος Αιγάλεω, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» και άλλοι. Γύρω από την εξέδρα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 800 πιστοί από τη Σμύρνη και την Ελλάδα.

Πρώτος έριξε τον Σταυρό στη θάλασσα ο μητροπολίτης Σμύρνης και ακολούθως ο επίσκοπος Ερυθρών. Πέντε άνδρες έπεσαν στα παγωμένα νερά. Και τις δύο φορές τον Σταυρό ανέσυρε ο Λευτέρης Χρυσόμαλος, πατέρας δύο παιδιών, από το Πλωμάρι της Λέσβου, ο οποίος δήλωσε ότι τη Σμύρνη την έχει στην καρδιά του.
  in.gr
6/1/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin