Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Μολδαβία: Nίκη του φιλορώσου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές

Ο φιλορώσος υποψήφιος Ιγκόρ Ντόντον νίκησε τη φιλοευρωπαία Μάια Σάντου και είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που συγκλονίζεται εδώ και μήνες από βαθιά πολιτική κρίση, ενώ τη Δευτέρα δήλωσε πως θα ασκήσει πίεση για να διεξαχθούν τον ερχόμενο χρόνο πρόωρες βουλευτικές εκλογές ώστε να αλλάξει η κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Οι νέες εκλογές θα σημάνουν ακόμη περισσότερη αστάθεια για τη Μολδαβία, όπου ένα σκάνδαλο διαφθοράς 1 δισεκ. δολαρίων που ξέσπασε το 2014 έβλαψε σοβαρά την εμπιστοσύνη προς τους φιλοευρωπαίους ηγέτες και είχε ως αποτέλεσμα να φυλακιστεί ο πρωθυπουργός. Έκτοτε η φτωχή αυτή χώρα είχε διαδοχικά τέσσερις πρωθυπουργούς.

Ο Ιγκόρ Ντόντον κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής υποσχόμενος κατά την προεκλογική εκστρατεία να καταργήσει την εμπορική συμφωνία που αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία υπέγραψε το 2014 με τις Βρυξέλλες, παρόλο που ορισμένοι αναλυτές και διπλωμάτες θέτουν ερωτήματα για το πόσο μακριά είναι πρόθυμος να προχωρήσει όσον αφορά την επαναφορά της Μολδαβίας στην τροχιά της Μόσχας.
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin