Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Η δυστοκία Ακιντζί για Μόρφου ''ναυάγησε'' το Μοντ Πελερέν

Με δραματικό από όλες τις πλευρές και σε όλους τους τόνους τρόπο, οδηγήθηκαν σε ναυάγιο οι συνομιλίες για τα κριτήρια του εδαφικού στο Μοντ Πελερέν χθες το βράδυ.


Το «Δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού» που έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστοδουλίδης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter αλλά και ο πρόλογός του κατά την ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους όπου είπε ότι «δεν είναι μια καλή βραδιά για την πατρίδα μας. Δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς. Ειλικρινά λυπούμαστε που ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί μια πολύ υποσχόμενη διαδικασία» δείχνουν το δραματικό της κατάληξης των συνομιλιών για τα κριτήρια του εδαφικού στο Μοντ Πελερέν. Η διαδικασία ξεκίνησε επί της ουσίας τη Δευτέρα το πρωί, εφόσον την Κυριακή η συζήτηση ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Ακιντζί ήταν πιο γενική. Τη Δευτέρα μπήκαν οι ηγέτες στα κριτήρια του εδαφικού και οι πληροφορίες μέχρι το μεσημέρι έλεγαν πως το ίδιο απόγευμα θα διαφανεί τι πρόκειται να γίνει. Αρμόδιες πηγές τόνιζαν πως δεν έχει πέσει ονοματολογία περιοχών στο τραπέζι, αλλά τα τρία κριτήρια. Ο αριθμός των προσφύγων που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση, η ακτογραμμή και το εδαφικό ποσοστό. Αν και δεν έγινε τελικά γνωστό ποια ήταν πρόοδος στα άλλα δυο, το ποσοστό της επιστροφής προσφύγων ήταν εκείνο που συμπεριέλαβε δια της πλαγίας τη Μόρφου με αποτέλεσμα να μην κάνει το βήμα ο Μουσταφά Ακιτντζί.

«Οι ενδείξεις» δεν έγιναν αποδείξεις

Ενώ καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας ακούγονταν νούμερα που αφορούσαν το πόσοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, τελικά το περιθώριο ήταν μικρό. «Υπήρχε ένα περιθώριο που ήταν αρκετά καλό, που κινούνταν ανάμεσα στο 28,2% και στο 29,2%. Ο Ακιντζί είχε δυσκολία να καθορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν» τονίζεται από αρμόδιες πηγές. Κρίνεται δε πως το κριτήριο της επιστροφής προσφύγων κόλλησε στη Μόρφου, εφόσον θα έπρεπε να βγει ένας αριθμός που θα ήταν λογικός και που την προηγούμενη εβδομάδα φαινόταν να τον αποδέχεται ο Μουσταφα Ακιντζί. Εντούτοις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τη Δευτέρα το βράδυ παρουσιάστηκε δυστοκία. Προσπάθησαν  δε οι ηγέτες με άλλους τρόπους να καλύψουν τη διαφορά αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Με τη σειρά και όπως είπανε πηγές στην «Κ» η δυστοκία αυτή εκ μέρους του Μουσταφά Ακιντζί, φανερά, δεν αποδόθηκε κάπου. Όμως η συζήτηση δεν μπήκε ουσιαστικά στη Μόρφου, σε κανένα τοπωνύμιο, «αλλά για να σου δώσει έναν αριθμό που ήθελε η ε/κ πλευρά για πρόσφυγες που επιστρέφουν έπρεπε να συμπεριληφθεί η Μόρφου» τονίστηκε χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, οι ενδείξεις που είχαν διαφανεί κατά την πρώτη συζήτηση του εδαφικού στο Μοντ Πελερέν εκ μέρους της τ/κ πλευράς, δεν έγιναν αποδείξεις. Αν αυτό συνέβαινε και αν τελικά η συφμωνία στα κριτήρια οδηγούσε σε αποτύπωση σε χάρτες, η ε/κ πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες ήταν έτοιμη ακόμη και χθες να δώσει ημερομηνία για πολυμερή.
 kathimerini.com.cy
22/11/16
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin