Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Στα 9.000 ευρώ τον μήνα οι μισθοί των Ισλανδών βουλευτών

Αύξηση στον μισθό τους θα πάρουν οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου στην Ισλανδία.


Μάλιστα, η αύξηση θα φτάσει στο 44% με τον μισθό να φτάνει μηνιαίως τα 9.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε επιτροπή που καθορίζει τους μισθούς των δημοσίων λειτουργών.

Η επιτροπή σημείωσε ότι η απόφαση λαμβάνεται για να διαφυλαχθεί η οικονομική ανεξαρτησία των βουλευτών.

Η επιτροπή αυτή, η Κιάραραντ, αποτελείται από πέντε προσωπικότητες: τα τρία μέλη της ορίζονται από το Κοινοβούλιο (Αλθίνγκι), ένα από το Ανώτατο Δικαστήριο και ένα από το υπουργείο Οικονομικών.

Η αποστολή της είναι να καθορίζει την αποζημίωση που λαμβάνουν οι βουλευτές, οι υπουργοί, οι δικαστικοί και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί.

Για να εξηγήσει την απόφασή της, η Κιάραραντ ανέφερε ότι είναι αναγκαίο «οι αιρετοί να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι» σε μια χώρα που συγκλονίστηκε από την τραπεζική κρίση το 2008 και, πιο πρόσφατα, από το σκάνδαλο των offshore εταιρειών που αποκαλύφθηκε με τη δημοσιοποίηση των λεγόμενων «Εγγράφων του Παναμά» τον Απρίλιο.

Η τετραετής θητεία των 63 βουλευτών της Ισλανδίας «δεν έχει κανένα ισοδύναμο στην αγορά εργασίας» και μέχρι τώρα δεν λαμβανόταν υπόψη ο χρόνος που αφιερώνουν οι αιρετοί εκτός του Αλθίνγκι.

Το κόμμα των Πειρατών, που κινείται στον ελευθεριακό χώρο και έχει καταγγείλει τις «καταχρήσεις» της ισλανδικής ελίτ έκανε λόγο για μισθολογικό «σοκ».
 elzoni.gr
3/11/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin