Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιεί ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας

Η πρώτη επίσκεψη ισραηλινού αξιωματούχου στην Τουρκία μετά την κρίση που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών το 2010 εξαιτίας της υπόθεσης "Μαβί Μαρμαρά" είναι αυτή του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ που έφτασε το πρωί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα μιλήσει στην 23η σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεράτ 'Αλμπαϊρακ.

"Νέο τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο" είναι ο τίτλος του θέματος επί του οποίου θα μιλήσει ο Στάινιτζ στη Σύνοδο. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον 'Αλμπαϊρακ, ενώ αναμένεται οι δύο υπουργοί να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναμένεται να είναι ένα από τα αντικείμενα της συνάντησης των δύο υπουργών. Η επίσκεψη του Στάινιτζ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων.

Ο Στάινιτζ, σε συνέντευξή του που είχε δημοσιευτεί την 1η Ιουλίου στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", είχε αναφερθεί στον αγωγό που μπορεί να μεταφέρει το ισραηλινό αέριο στην Τουρκία και στην Κυπριακή διάσταση της υπόθεσης λέγοντας ότι "δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά κατά τις συνομιλίες μας με τους Έλληνες και τους Κύπριους, πάντα ήταν επίκαιρο το ότι σε περίπτωση βελτίωσης των τουρκοΪσραηλινών σχέσεων, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να δεχθούν την κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού και ότι ένα τμήμα του τελευταίου μπορεί να περνά από την ΑΟΖ της Κύπρου. Κατά την άποψή μου μπορεί να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό. Ίσως στο μέλλον, ο αγωγός να μεταφέρει και το Κυπριακό αέριο". Ο ισραηλινός υπουργός είχε πει επίσης: "δεν θέλω να αναμιχθώ στο θέμα αυτό, το οποίο είναι κάτι μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου".
 Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr
13/10/16
-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin