Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

26 χρόνια μετά την επανένωση: Oι διαφορές Ανατολικογερμανών - Δυτικογερμανών

Εισόδημα, μόρφωση, ικανοποίηση από τη ζωή είναι τρεις τομείς στους οποίους η πρώην ανατολική Γερμανία έχει καλύψει την απόσταση που την χώριζε από τα δυτικά κρατίδια.

 Υστερεί όμως ακόμα σημαντικά σε άλλους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, τα λεγόμενα νέα κρατίδια, δηλαδή τα ανατολικά, έχουν στο μεταξύ φτάσει τα δυτικά στους εξής τομείς:
  • Το προσδόκιμο ζωής είναι πλέον το ίδιο για τις γυναίκες, δηλαδή 83,1 χρόνια. Των ανδρών στα ανατολικά  αυξήθηκε από τα 70 στα 77,1, δηλαδή πάνω από 7 χρόνια, ενώ στα δυτικά από 73 στα 78,4.
  • Το ποσοστό γεννήσεων είναι  στα νέα κρατίδια 1,54 παιδιά ανά γυναίκα (πριν την ενοποίηση ήταν 1), δηλαδή υψηλότερο πλέον από τα δυτικά κρατίδια, όπου είναι 1,47.
  • Επίσης, έχει σταματήσει η μαζική εσωτερική μετανάστευση προς τα δυτικά κρατίδια, ενώ παρατηρείται πλέον και το αντίστροφο, επειδή τα ανατολικά έχουν γίνει πιο ελκυστικά από οικονομικής απόψεως.
  • Στον τομέα μόρφωση-εκπαίδευση οι Ανατολικογερμανοί  βρίσκονται επίσης πιο ψηλά στην κλίμακα ικανοποίησης (μετράται από το 1 έως το 10), ενώ το Βερολίνο και τα δυτικά κρατίδια σαφώς πιο κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin