Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Η ειρηνευτική συμφωνία στην Κολομβία ισχυρή υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης

Η ειρηνευτική συμφωνία στην Κολομβία, που επιτεύχθηκε έπειτα από 50 χρόνια πολέμου, είναι υποψήφια για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που σημαίνει επιστροφή του βραβείου στις ρίζες του έπειτα από μια σειρά απονομών σε οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην περίπτωση αυτή το βραβείο θα μοιράζονταν ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο αρχηγός των μαρξιστών ανταρτών των FARC Τιμοσένκο –πολεμικό ψευδώνυμο του Ροδρίγο Λοντόνο– οι οποίοι υπέγραψαν μια συμφωνία στις 26 Σεπτεμβρίου η οποία θέτει τέρμα σε έναν πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους.

"Η συμφωνία... είναι ένας από τους πιο προφανείς υποψηφίους για το βραβείο ειρήνης που έχω δει ποτέ", δήλωσε ο Άσλε Σβέεν, ένας ιστορικός των βραβείων. Ωστόσο, πρόσθεσε, η απονομή του βραβείου μπορεί να εξαρτηθεί από το αν θα επικρατήσει το "Ναι" στο δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κολομβία.

Θα είναι το πρώτο βραβείο για τη Λατινική Αμερική έπειτα από εκείνο που κέρδισε η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Γουατεμάλα Ριγκομπέρτα Μεντσού το 1992.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin