Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Κύπρος: Πρόταση για κοινή χωροφυλακή από τη Νούλαντ

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη αποδίδει η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ πρόταση για τη δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης χωροφυλακής, στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν Τούρκοι και Έλληνες στρατιώτες και θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κρίσεις όταν δεν θα είναι επαρκής η αστυνομία του ομόσπονδου κράτους, την οποία (πρόταση) φέρεται να παρουσίασε και η Αμερικανίδα Βοηθός ΥΠΕΞ, Βικτόρια Νούλαντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Μιλλιέτ Σεφά Καραχασάν γράφει ότι απέκτησε πρόσβαση στις προτάσεις για το θέμα των εγγυήσεων της ε/κ πλευράς και των ΗΠΑ. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Τ/κ ηγέτη, η Βικτόρια Νούλαντ εξέφρασε τις απόψεις της για το θέμα των εγγυήσεων και παρουσίασε μια πρόταση που - όπως εξήγησε - έγινε κατόπιν σειράς επαφών που είχε σε Τουρκία και Ελλάδα. Σύμφωνα με την πρόταση της κ. Νούλαντ, η εσωτερική ασφάλεια των συνιστώντων πολιτειών θα κατοχυρώνεται από την ομοσπονδιακή αστυνομία. Για μια καθορισμένη περίοδο, στο νησί θα τοποθετηθεί μια διεθνής δύναμης, στην οποία θα βρίσκονται και Τούρκοι και Έλληνες στρατιώτες.

Δεν ασπάζεται την πρόταση ο ΠτΔ

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Μιλλιέτ, εξηγώντας την πρόταση της Νούλαντ στον Τ/κ ηγέτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να δήλωσε ότι δεν την ασπάζεται και πρόσθεσε ότι στο θέμα της ασφάλειας υπάρχουν ανησυχίες και στις δύο πλευρές και αναντίρρητα υπάρχει αμοιβαία ανασφάλεια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται επίσης να πρόσθεσε ότι βλέπει πως οι Τ/κ δεν θεωρούν επαρκή για την ασφάλειά τους την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και – πάντα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα - φέρεται ακόμη να δήλωσε πως βλέπει θετικά ένα φιλικό διακανονισμό μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας (για το θέμα της ασφάλειας) και να υποστήριξε ότι στην Κύπρο μπορεί να τοποθετηθεί μια δύναμη χωροφυλακής 2.500 ατόμων...
 kathimerini.com.cy
22/8/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin