Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Τα «έσπασαν» οι οπαδοί της ανεξαρτησίας στην Καταλονία

Πέντε μήνες κράτησε η ετερόκλητη (σε κάθε περίπτωση) συμμαχία των οπαδών της απόσχισης στην Καταλονία. Το αντικαπιταλιστικό CUP αποφάσισε να μην στηρίξει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης που στήριζε, με αποτέλεσμα η τελευταία να είναι πλέον κυβέρνηση μειοψηφίας.

Τον Ιανουάριο η Καταλονία απέφυγε στο παρά πέντε τις πρόωρες κάλπες που θα έβαζαν σε κίνδυνο το αμφιλεγόμενο σχέδιο ανεξαρτησίας: ο τότε πρόεδρος Αρτούρ Μας (τον οποίο δεν ήθελε το CUP) αποφάσισε να κάνει πίσω και να παραχωρήσει τη θέση του στον δήμαρχο της πόλης Χιρόνα, Κάρλες Πουιγδεμόντ.

Ο τελευταίος πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης της τοπικής Βουλής, στην οποία (χάρη στο εκλογικό σύστημα) η συμμαχία Junts per Si και το αντικαπιταλιστικό CUP έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι βουλευτές του CUP αποφάσισαν όμως να μην στηρίξουν το σχέδιο για τον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Κάρλες Πουιγδεμόντ να δηλώσει ευθέως ότι δεν υφίσταται πλέον συμφωνία με το συγκεκριμένο κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις τοπικές εκλογές του 2015, το Junts per Si έλαβε 39,6% και 62 έδρες. Το CUP έλαβε 8,2% και 10 έδρες. Μαζί τα δύο κόμματα είχαν 72 έδρες επί συνόλου 135 στο Κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, έχοντας πλέον τη στήριξη 62 βουλευτών, λιγότεροι από τους μισούς. ...
 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin