Τρίτη 3 Μαΐου 2016

DW: Γερμανικές Tράπεζες στην Yπηρεσία της φοροαποφυγής;

Γερμανικές τράπεζες φέρονται να βοήθησαν επενδυτές να αποφύγουν την καταβολή εκατομμυρίων ευρώ ως φόρους εκμεταλλευόμενες ένα «παραθυράκι», όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στις ύποπτες συναλλαγές φέρεται να έπαιξε η Commerzbank.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογραφικού ερευνητικού συνδέσμου που αποτελείται από τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Βαυαρίας (BR), την Washington Post και το γραφείο ερευνών ProPublica της Νέας Υόρκης, γερμανικές τράπεζες βοήθησαν επενδυτές να εξοικονομήσουν ποσά ύψους εκατομμυρίων ευρώ εκμεταλλευόμενες ένα «παραθυράκι» στο φορολογικό σύστημα. Οι απώλειες για τον γερμανικό προϋπολογισμό εκτιμάται ότι ανέρχονται από το 2011 σε πέντε δις ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της προαναφερθείσας ερευνητικής ομάδας, ιδιαίτερα ενεργή σε αυτού του τύπου τις συναλλαγές, που είναι γνωστές με το όνομα Cum-Cum, υπήρξε η Commerzbank.

Ένα παράδειγμα για το «τρικ» που χρησιμοποιείται σε αυτόν τον τύπο συναλλαγών είναι το εξής: Μια επιχείρηση εκτός γερμανικών συνόρων κατέχει μετοχές ενός γερμανικού επιχειρηματικού ομίλου.

Μόλις πριν από την καταβολή των μερισμάτων η επιχείρηση του εξωτερικού δανείζει τις μετοχές τις σε μια γερμανική τράπεζα. Τα μερίσματα εισρέουν στα ταμεία της τράπεζας, η οποία αποδίδει στη συνέχεια το 25% ως φόρο επί της απόδοσης κεφαλαίου στο γερμανικό κράτος. Ωστόσο, έχοντας την έδρα της στη Γερμανία, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα έκπτωσης από τον φόρο του συνολικού ποσού, που σημαίνει ότι στο τέλος έχει πάλι στη διάθεσή της το 100% του μερίσματος. Λίγο μετά την ημέρα καταβολής των μερισμάτων η τράπεζα επιστρέφει το μετοχικό πακέτο στον πραγματικό ιδιοκτήτη του (επενδυτή), παρακρατώντας 5% του ποσού των μερισμάτων ως αμοιβή για τις υπηρεσίες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin