Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν από κοινού τα γαλλικά συνδικάτα προαναγγέλλοντας νέες διαδηλώσεις και αποκλεισμούς κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι δεν θα υποχωρήσει «γιατί αυτή είναι μια καλή μεταρρύθμιση», παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις.

Για όγδοη φορά από τα μέσα Μαρτίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (300.000 σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, 153.000 σύμφωνα με τις αρχές), κατέβηκαν την Πέμπτη στους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά του σχεδίου νόμου, που έχει σκοπό να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά απειλεί να αυξήσει, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, την εργασιακή αβεβαιότητα των μισθωτών.

Τις τελευταίες ημέρες το κίνημα έχει σκληρύνει τη στάση του με τον αποκλεισμό λιμανιών, διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων, σε μία μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση που θέλει να αποφύγει την παράλυση της χώρας δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού Euro 2016.

Εννέα από τους 19 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας έχουν μειώσει την παραγωγή τους, σύμφωνα με το CGT, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου.

Τα συνδικάτα, τα οποία ζήτησαν να συναντηθούν με τον Φρανσουά Ολάντ την περασμένη εβδομάδα χωρίς να λάβουν απάντηση στο αίτημά τους, εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους για τη σιωπή της εκτελεστικής εξουσίας επικρίνοντας «την επιμονή της να μην αποσύρει το σχέδιο νόμου».

Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν εξάλλου τη διοργάνωση, «από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας» μίας «ψηφοφορίας των πολιτών», μεγάλης διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου μέχρι τις 14 Ιουνίου «στις επιχειρήσεις, στις διοικήσεις και στους χώρους σπουδών».

Τα προβλήματα στις σιδηροδρομικές και αεροπορικές μεταφορές παραμένουν ωστόσο περιορισμένα, παρά τις πολλές εκκλήσεις για απεργία. Ο τομέας είναι νευραλγικής σημασίας καθώς πλησιάζει το Euro 2016, το οποίο θα φέρει στη Γαλλία δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές των εθνικών ομάδων.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Ολάντ άφησε ένα παράθυρο για αλλαγές. «Το κείμενο θα έλθει στη Γερουσία και ακολούθως θα επιστρέψει στην Εθνοσυνέλευση και σε αυτό το πλαίσιο, εκεί, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις και, προς το παρόν, πουθενά αλλού», συνέχισε.

«Θέλω να μπορέσουμε να φθάσουμε μέχρι το τέλος» είπε, προσθέτοντας πως «οι Γάλλοι θα κρίνουν» όταν το κείμενο τεθεί «σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο».
 elzoni.gr
28/5/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin