Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ιράν: H Ρωσία μας παρέδωσε τους πρώτους S-300

Ο εκπρόσωπος  του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Χουσείν Τζαμπέρ Ανσαρί, δήλωσε ότι το πρώτο φορτίο με τους  S-300 ήδη  βρίσκεται στο Ιράν.

«Παλαιότερα είχαμε δηλώσει ότι αυτή η συμφωνία, πάρα τα όποια κωλύματα είχαν ανακύψει στο παρελθόν, βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης και σήμερα δηλώνω ότι το πρώτο φορτίο με τα οπλικά αυτά συστήματα, ήδη βρίσκεται στο Ιράν, ενώ το επόμενο θα παραδοθεί μελλοντικά», δήλωσε ο Ανσαρί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mehr.     

Η Ρωσία και το Ιράν  το 2007 είχαν υπογράψει συμφωνία  για την πώληση πυραύλων αξίας περίπου 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, μετά την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν στις 9 Ιουνίου του 2010, η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών άρχισε να περιορίζεται.

Ο Ρώσος πρόεδρος ήρε την απαγόρευση της πώλησης S-300 στο Ιράν μόλις τον περασμένο Απρίλιο. Τον Ιούνιο ο  σύμβουλος του Ρώσου προέδρου σε ζητήματα στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, Βλαντιμίρ Κόζιν, δήλωσε ότι  Μόσχα και Τεχεράνη  ετοιμάζονται να υπογράψουν συμφωνία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στο εν λόγω οπλικό σύστημα έγιναν κάποιες αλλαγές, και συγκεκριμένα ότι βελτιώθηκαν τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Τον Νοέμβριο ο πρόεδρος της εταιρείας «Ροστέχ», Σεργκέι Τσεμέζοφ, δήλωσε ότι η  συμφωνία τέθηκε σε ισχύ. 

Η ιρανική πλευρά εκτιμά ότι η όλη διαδικασία της πώλησης θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Οι S-300 είναι αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων, που είναι σε θέση να πλήττει διάφορους στόχους. To εν λόγω σύστημα χρησιμοποιείται για την προστασία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, δημόσιων διοικητικών κτιρίων, στρατιωτικών βάσεων και σημείων διαχείρισης της αντιαεροπορικής άμυνας.
 [greece-russia2016.gr]
11/4/16
--
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin