Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Η Μόσχα εμμένει στην συμμετοχή των Κούρδων στις ενδοσυριακές συνομιλίες

Η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει τη συμμετοχή των Κούρδων στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις χωρίς τη συμμετοχή των Κούρδων θα είναι ελλιπείς και δεν θα συμβάλλουν στην διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία.

Στις 6 Απριλίου, η Ρωσία υπέβαλλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο δήλωσης προς τον Τύπο, με την έκκληση να διασφαλιστεί στο έπακρο η αντιπροσώπευση στον ενδοσυριακό διάλογο, στον επικείμενο γύρο των συνομιλιών στη Γενεύη (στις 11 Απριλίου), το οποίο όμως απορρίφθηκε από τις δυτικές χώρες που είναι μέλη του Συμβουλίου. «Η γραμμή αυτή είναι αντίθετη με τις θέσεις που διατυπώνονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ελεύθερη πρόσβαση στην πολιτική διαδικασία στη Συρία», σχολίασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξεπλάγη με την τροπή αυτή που πήραν τα γεγονότα. Σύμφωνα με τη Μόσχα, στις διαπραγματεύσεις πρέπει να διασφαλισθεί η πλήρης εκπροσώπηση της συριακής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η εκπρόσωπος Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιδιώκει τη συμμετοχή των Κούρδων στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις. «Όλοι αποφάσισαν, ότι οι Σύροι, είναι κάποιοι άνθρωποι, προφανώς, δεύτερης κατηγορίας, πάνω στους οποίους μπορούν να κάνουν επί πέντε χρόνια αιματηρά πειράματα, και, αντιλαμβανόμενοι ότι χωρίς την κουρδική παρουσία οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να είναι πλήρεις, συνεχίζουν να εμμένουν στις θέσεις τους επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τα δεινά των Σύρων. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν, και από το διεθνές βήμα, και αυτό δεν θα το αφήσουμε» δήλωσε η Ζαχάροβα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η απροθυμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να διασφαλιστεί η αντιπροσώπευση στον ενδοσυριακό διάλογο έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις που διατυπώνονται στα ψηφίσματα που αφορούν την ελεύθερη πρόσβαση στην πολιτική διαδικασία στη Συρία, εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Αλεξέι Μαρτίνοφ. «Φυσικά, μια τέτοια απόκλιση από σημαντικά ψηφίσματα δεν συμβάλλει στο να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα και η ίδια η διαδικασία της ειρηνικής διευθέτησης στη Συρία», — δήλωσε ο Μαρτίνοφ στο RIA Novosti. Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «η κύρια προτεραιότητα σε ορισμένες χώρες δεν είναι η αποστολή για τη διατήρηση της ειρήνης, που αναφέρεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Οι ενδοσυριακές συνομιλίες ξανάρχισαν στη Γενεύη στις 14 Μαρτίου. Οι διαβουλεύσεις διήρκεσαν δύο εβδομάδες και πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη συμμετοχή των Κούρδων. Απευθείας συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης (στις οποίες συμμετείχαν η ομάδα Μόσχας — Κάιρου, η ομάδα του Ριάντ και η ομάδας της εσωτερικής συριακής αντιπολίτευσης, που συγκροτήθηκε στην βάση «Χμεϊμίμ») δεν υπήρξαν.
Πηγή: www.ria.ru
[greece-russia2016.gr]
7/4/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin